Presedintele pro-occidental Mihail Saakasvili a fost reales la alegerile anticipate, considerate "valide" de catre OSCE, dar contestate de opozitie.

Peste jumatate din alegatorii georgieni l-au investit din nou pe presedintele prooccidental Mihail Saakasvili (40 de ani) cu aproximativ 55 de procente, aratau ieri rezultatele partiale dupa numararea a 15% din voturi, informeaza Romania Libera

In ciuda protestelor opozitiei si a celor peste 5.000 de manifestanti anti-Saakasvili din capitala Tbilisi, observatorii internationali au calificat alegerile "valide" si "democratice", in ciuda unor "lacune" ce trebuie corectate pe viitor.

"Democratia a marcat ieri in Georgia un punct triumfal", a declarat Alcee Hastings, membru al Congresului american si liderul echipei de observatori internationali.

Sustinatorii presedintelui sarbatoresc deja victoria insa, intre timp, sute de sustinatori ai opozitiei au iesit in strada in capitala Tbilisi, relateaza BBC.

Mitingul a fost convocat de principalul contracandidat al lui Mikhail Saakashvili, Levan Gachechiladze.

Potrivit EVZ toti liderii opozitiei, inclusiv Levan Gaceciladze, au promis ca vor contesta rezultatele scrutinului prezidential „prin mijloace legale”, fara a destabiliza tara.

„Autoritatile au falsificat aceste alegeri pentru a evita al doilea tur de scrutin. Vom protesta pasnic”, a declarat presedintele Partidului Republican, Levan Berdjenisvili.

„Nu avem nevoie de o noua revolutie si de destabilizare. Lupta noastra pentru apararea democratiei va fi pasnica si politica”, a spus si Ghiorghi Khaindrava, liderul unei coalitii de noua partide care l-au sustinut pe Levan Gaceciladze.

Matthew Bryza, adjunctul secretarului de stat al SUA, a facut apel la calm si a cerut opozitiei georgiene sa respecte concluziile la care au ajuns observatorii internationali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.