In statul american Iowa, Hillary Clinton si Mitt Romney au pierdut o batalie in fata democratului Barack Obama.

Intr-un stat cu populatie alba in proportie de 95%, senatorul de culoare Barack Obama, in varsta de 46 de ani, a castigat joi caucusurile democrate din Iowa, prima selectie a candidatilor pentru Casa Alba, informeaza Adevarul.

Potrivit Cotidianul, Hillary Clinton ramine favorita democrata la nivel national. Ea a promis ca va continua lupta in restul Statelor Unite si s-a declarat "optimista" inainte de alegerile primare din statul New Hampshire programate pentru marti. Ea a subliniat ca a avut intotdeauna intentia sa-si desfasoare campania electorala in toata tara.

"Sint pe deplin pregatita pentru restul acestei campanii si sint dispusa in totalitate sa conduc aceasta cursa”, a precizat fosta prima doamna a Americii, intr-o declaratie la sediul sau de campanie din Iowa, alaturi de sotul sau, Bill Clinton, de fostul secretar de Stat Madeleine Albright si de alti membri ai familiei.

Analistii considera ca victoria neasteptata a lui Obama poate fi pusa pe seama nevoii disperate de schimbare manifestata de electoratul american. Afirmatia este justificata, daca tinem seama de faptul ca una dintre replicile care i-au adus multe aplauze lui Obama, in urma cu ceva timp, a fost ca, "peste un an, Bush nu va mai fi presedinte", relateaza Adevarul.

Barack Obama ar putea deveni primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite. El s-a adresat sustinatorilor sai: "Se zicea ca aceasta zi nu va veni niciodata, ca ne-am propus lucruri de neatins, ca aceasta tara este prea divizata, prea deziluzionata petru a se uni in jurul unui scop comun. Dar in aceasta seara de ianuarie, in acest moment istoric, voi ati realizat ceea ce cinicii spuneau ca e de nerealizat”, informeaza BBC.

In cealalta tabara, cea a republicanilor, fostul pastor baptist Mike Huckabee a reusit sa-l invinga pe, fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney care a cheltuit zeci de milioane de dolari pe campanie.

"Am vazut o schimbare in politica americana, la fel cum si guvernul american are nevoie de o schimbare. Aceasta schimbare porneste in aceasta seara din Iowa, dar nu se opreste aici. Va merge mai departe si in alte state si va ajunge in decurs de un an la Pennsylvania Avenue numarul 1600 (n.r. adresa Casei Albe)", a declarat Mike Huckabee, potrivit BBC.

Urmatoarele etape importante pentru desemnarea candidatilor in competitia pentru Casa Alba sunt primarele de marti din New Hampshire, unde media sondajelor realizate de site-ul RealClearPolitics ii acorda lui Clinton un avantaj de 7%, relateaza Adevarul.

Potrivit Cotidianul, in statul New Hampshire, sondajele arata ca democrata Hillary Clinton si republicanul John McCain conduc in preferintele alegatorilor. Un sondaj realizat pentru Universitatea Suffolk ii acorda un avans de 13 puncte lui Clinton. Ea ar beneficia de 39% din intentiile de vot, comparativ cu 23% pentru Obama.

Un al doilea sondaj, realizat pentru Franklin Pierce University, arata un avans de patru puncte pentru Hillary Clinton (32% fata de 28% pentru Obama si 19% pentru John Edwards). La republicani, senatorul John McCain si-ar mentine, potrivit previziunilor, victoria in New Hampshire, la fel ca in campania din 2000. Cu 29% dintre intentiile de vot, potrivit sondajului pentru Suffolk University, el il devanseaza pe fostul guvernator de Massachussetts Mitt Romney (25%) si pe fostul guvernator de Arkansas Mike Huckabee (12%), cistigatorul din Iowa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.