Intr-un stat cu populatie alba in proportie de 95%, senatorul de culoare Barack Obama, in varsta de 46 de ani, a castigat joi caucusurile democrate din Iowa, prima selectie a candidatilor pentru Casa Alba, informeaza Adevarul.

Potrivit Cotidianul, Hillary Clinton ramine favorita democrata la nivel national. Ea a promis ca va continua lupta in restul Statelor Unite si s-a declarat "optimista" inainte de alegerile primare din statul New Hampshire programate pentru marti. Ea a subliniat ca a avut intotdeauna intentia sa-si desfasoare campania electorala in toata tara.

"Sint pe deplin pregatita pentru restul acestei campanii si sint dispusa in totalitate sa conduc aceasta cursa”, a precizat fosta prima doamna a Americii, intr-o declaratie la sediul sau de campanie din Iowa, alaturi de sotul sau, Bill Clinton, de fostul secretar de Stat Madeleine Albright si de alti membri ai familiei.

Citeste si:

Urmatoarele etape importante pentru desemnarea candidatilor in competitia pentru Casa Alba sunt primarele de marti din New Hampshire, unde media sondajelor realizate de site-ul RealClearPolitics ii acorda lui Clinton un avantaj de 7%, relateaza Adevarul.

Potrivit Cotidianul, in statul New Hampshire, sondajele arata ca democrata Hillary Clinton si republicanul John McCain conduc in preferintele alegatorilor. Un sondaj realizat pentru Universitatea Suffolk ii acorda un avans de 13 puncte lui Clinton. Ea ar beneficia de 39% din intentiile de vot, comparativ cu 23% pentru Obama.

Un al doilea sondaj, realizat pentru Franklin Pierce University, arata un avans de patru puncte pentru Hillary Clinton (32% fata de 28% pentru Obama si 19% pentru John Edwards). La republicani, senatorul John McCain si-ar mentine, potrivit previziunilor, victoria in New Hampshire, la fel ca in campania din 2000. Cu 29% dintre intentiile de vot, potrivit sondajului pentru Suffolk University, el il devanseaza pe fostul guvernator de Massachussetts Mitt Romney (25%) si pe fostul guvernator de Arkansas Mike Huckabee (12%), cistigatorul din Iowa.