Alegeri prezidentiale si referendum pentru aderarea fostei republici sovietice la NATO.

Dupa o campanie electorala marcata de scandaluri, acuzatii si proteste, alegatorii din Georgia sunt chemati maine la urne pentru a-si alege presedintele si a se pronunta in legatura cu aderarea tarii lor la NATO. Prooccidentalul Mihail Saakasvili, favoritul scrutinului, spera ca va obtine un nou mandat, care ii va permite sa-si refaca imaginea dupa ce a reprimat violent manifestatiile organizate de opozitie in noiembrie la Tbilisi.

Alegerile prezidentiale care vor avea loc sambata in Georgia le ofera autoritatilor ce au venit la putere la Tbilisi dupa „Revolutia Trandafirilor" din 2003 o sansa in plus pentru a reconfirma reputatia tarii de bastion al democratiei in fostul spatiu sovietic.

Acest „blazon" a fost serios compromis la sfarsitul anului trecut, cand presedintele Mihail Saakasvili, un apropiat al SUA, a instaurat starea de urgenta si a acceptat ca fortele de ordine sa intervina in forta impotriva sutelor de mii de membri ai opozitiei, care i-au cerut demisia in strada. in urma manifestatiilor de amploare organizate de opozitie, Saakasvili a decis convocarea alegerilor prezidentiale anticipate in primele zile ale acestui an.

Scrutinul de maine re­prezinta un test serios pentru liderul de la Tbilisi. Ales presedinte in 2004 cu 96% din voturi, Saakasvili a pierdut rapid increderea georgienilor, care il considera vinovat pentru coruptia si saracia din tara.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.