Ce se va intampla in 2008? Va fi pace, sau razboi? Bunastare, sau foamete? Probabil cate putin din fiecare. Dar cum va fi afectat fiecare dintre noi?

Ultimele zile ale anului 2007 au fost marcate de violente - mai cu seama intr-una din tarile Asiei de Sud: Pakistan. Analistii estimeaza ca noul an va aduce si mai multa nesiguranta. in ultimele zile ale lui decembrie lidera opozitiei, doamna Benazir Bhutto, a fost asasinata in timpul unui miting electoral la Rawalpindi. Uciderea ei a survenit la doar cateva saptamani inaintea alegerilor parlamentare programate pentru 8 ianuarie anul acesta - alegeri care au fost amanate cu peste o luna. in acest context ce prezic analistii in legatura cu viitorul Pakistanului?

Dincolo de granita, in India, marea problema in 2008 este de natura nucleara. Primul ministru indian, Manmoahn Singh, a spus in luna octombrie ca in opinia sa un controversat contract civil cu Statele Unite in domeniul nuclear nu este mort, desi a fost amanat. Acordul ar oferi acces Indiei la tehnologia nucleara civila si la combustibil nuclear, desi nu a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleara. Acordul a intampinat insa multa opozitie din partea Partidului Comunist din India. Ce sanse de materializare are?

Orientul Mijlociu

Presedintele Bush este asteptat in Orientul Mijlociu la scurt timp dupa Anul Nou. Presa israeliana transmite ca turneul presedintelui american va include si Israelul. Ar fi prima vizita a domnului Bush de la preluarea primului mandat - acum sapte ani. Analistii spun ca vizita din Israel capata o semnificatie particulara in urma unui raport al serviciilor secrete americane - dat publicitatii pe 3 decembrie anul trecut - care sugereaza ca Iranul ar fi renuntat la programul sau nuclear in urma cu patru ani. Sunt semnale de schimbare a politicii americane in regiune?

Statele Unite au fost preocupate in 2007 si de ceea ce se intampla in Irak. Securitatea in aceasta tara va fi un subiect cheie cand Washingtonul va incepe sa-si retraga fortele din Irak in 2008. La ora actuala sunt circa 160.000 de militari americani in Irak. Care este insa situatia actuala de securitate - dupa operatiunea de la inceputul anului 2007 - cand Statele Unite au sporit numarul efectivelor militare din Irak si au inceput o ofensiva impotriva insurgentilor?

Ochii intregii omeniri au fost atintiti si asupra Iranului la sfarsitul anului 2007 - mai precis asupra dezbaterilor cu privire la programul nuclear al acestuia. Conform ultimelor estimari ale serviciilor secrete americane, Iranul si-ar fi suspendat programul nuclear militar in 2003, dar daca Teheranul ar decide sa-l reia, atunci ar putea construi o bomba nucleara in urmatorii opt ani. A aplanat acest raport ingrijorarile Occidentului cu privire la Iran?

Balcanii si estul Europei

In noul an vor continua si eforturile de a se ajunge la solutie in privinta statutului provinciei sarbe Kosovo. in 2007 Troika formata din Uniunea Europeana, Rusia si Statele Unite nu a reusit sa negocieze un acord privind viitorul provinciei. Toate cele trei parti au convenit asupra unui singur lucru: ca patru luni de negocieri nu au fost suficiente pentru a se gasi un compromis intre majoritatea formata din albanezi din Kosovo si Serbia in privinta chestiunii suveranitatii provinciei. Se asteapta ca aceasta sa-si declare curand - unilateral - independenta fata de Serbia. Cum va reactiona Serbia intr-o atare situatie?

In Rusia anul 2008 este anul succesiunii la Kremlin. Presedintele Putin si-a anuntat deja sprijinul oficial pentru vice-prim ministrul, Dmitri Medvedev fapt ce-i ofera acestuia din urma un imens avantaj de popularitate fata de contracandidati. Ce viitor politic are Vladimir Putin in acest context?

Jocurile Olimpice

Rusia si China au blocat orice initiativa ferma in Consiliul de Securitate in privinta provinciei Darfur din Sudan. La ora actuala sunt in vigoare o serie de masuri, dar cu putere limitata. Sudanul a respins o plangere a Natiunilor Unite ca ar tergiversa sosirea unei forte internationale de mentinere a pacii in Darfur. La ce sa ne asteptam in viitorul apropiat in privinta provinciei Darfur?

Pentru China, principalul eveniment din 2008 vor fi Jocurile Olimpice. Mass media oficiala a anuntat la un moment dat ca organizatorii jocurilor olimpice pun la punct o baza de date care cuprinde circa 30.000 de jurnalisti din toata lumea. Dar ulterior ministerul de externe a precizat ca autoritatile nu doresc decat sa-i impiedice pe sarlatani sa se dea drept jurnalisti. China - unde presa locala este foarte strict controlata de autoritati - a promis ziaristilor straini ca vor avea o libertate fara precedent in timpul Jocurilor Olimpice. Dar cat de importante sunt acestea pentru Beijing?

In Statele Unite presedintele Bush isi traieste finalul de mandat. Americanii vor vota pentru un nou presedinte, iar George Bush nu mai poate candida pentru ca a avut deja doua mandate. La ce sa ne asteptam din partea lui George Bush in ultimul an de mandat?


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.