Alegerile din micutul stat Iowa ar putea aduce primele clarificari in privinta favoritilor la prezidentialele din noiembrie

Primele consultari pentru desemnarea candidatilor democrat si republican la alegerile prezidentiale din noiembrie au loc astazi, in statul Iowa. Rezultatele ultimelor sondaje sunt contradictorii, reflectand incertitudinea mare care domneste in randul alegatorilor americani.

La democrati, tanarul senator de Illinois Barack Obama si fosta Prima Doamna Hillary Clinton conduc cursa pentru Casa Alba. Obama se claseaza primul intr-un sondaj publicat de cel mai important cotidian din Iowa, "Des Moines Register", in timp ce Clinton il devanseaza in alte doua sondaje difuzate de CNN si postul public C-Span.

In ceea ce ii priveste pe republicani, fostul guvernator de Arkansas Mike Huckabee il devanseaza pe fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney in doua sondaje ("Des Moines Register" si C-Span). in sondajul CNN, Huckabee este devansat de Romney. Orice pronostic serios cu privire la rezultatele acestor prime consultari in vederea selectarii candidatilor democrat si republican pentru alegeri pare imposibil din cauza inconsecventei alegatorilor si a sistemului electoral complex.

Democratii, mult mai vizibili

Barack Obama, care spera sa devina primul presedinte de culoare al SUA, nu considera ca rasa il va prejudicia. Senatorul democrat sustine ca alegatorii sunt pregatiti pentru a vota un
Barack Obama, care spera sa devina primul ...
Pentru prima oara in istoria Statelor Unite, o femeie, Hillary Clinton, si un afro-american, Barack Obama, au sanse mari sa obtina investitura Partidului Democrat, campaniile celor doi fiind cele mai vizibile. si in tabara republicana cursa este foarte deschisa.

Mike Huckabee, fost guvernator de Arkansas si pastor baptist, si mormonul Mitt Romney, fost guvernator de Massachusetts, isi disputa primul loc.

Favoritul republican la nivel national, Rudolph Giuliani, pare situat in afara cursei in Iowa, iar John McCain, unul dintre cei mai respectati oameni politici din SUA, mizeaza mai ales pe primarele din New Hampshire, prevazute pentru 8 ianuarie. Nu este sigur ca invingatorul caucusului din Iowa va profita de rezultat ca de o rampa de lansare, decat daca diferenta intre el si adversari va fi considerabila.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.