In dimineata zilei de 30 decembrie 2006, Saddam Hussein a intrat in sala de executii a unei inchisori din Bagdad, iar cateva minute mai tarziu corpul sau fara viata atarna la capatul unei franghii, relateaza NewsIn.
Moartea sa rapida si brutala, la varsta de 69 de ani, a pus capat unui parcurs plasat sub zodia violentei si cruzimii, care l-a condus dintr-un sat obscur la nord de Bagdad, Al-Auja, pana la varful puterii. Spanzurarea celui pe care majoritatea irakienilor il considerau un tiran a incheiat caderea fara intoarcere inceputa prin intrarea in tara a militarilor americani la 20 martie 2003 si cucerirea Bagdadului, la 9 aprilie.

In acea zi, potrivit martorilor oculari, Saddam a avut o ultima aparitie publica, in bastionul sunnit Adhamiyah, inainte de a fugi din capitala. Dupa luni de cautare, trupele americane l-au gasit intr-o ascunzatoare subterana, la 13 decembrie 2003, in localitatea Ad-Dawr in apropiere de Tikrit. A doua zi, omul trimis de Washington pentru a guverna Irakul, Paul Bremer, a jubilat, spunand in fata televiziunilor din lumea intreaga: "L-am prins!". Iar un Saddam slabit, cu barba incaruntita si aer debusolat putea fi vazut pe un ecran gigantic, imaginea decaderii unui lider care, interaga sa viata, a construit un adevarat cult a personalitatii acoperind zidurile Bagdadului cu portretele sale in ipostaze glorioase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.