Potrivit Cotidianul , Benazir Bhutto , in virsta de 54 de ani, de doua ori premier al Pakistanului ('88-'90 si '93-'96), actual lider al opozitiei, a fost ucisa joi intr-un atentat sinucigas in care au mai murit cel putin alte 16 persoane.

„Potrivit informatiilor pe care le avem, a decedat, se pare ca a fost atinsa de o schija“, a fost anuntul purtatorului de cuvint al Ministerului de Interne. La ora redactarii articolului, circumstantele exacte ale mortii fostului premier nu erau clare. Atentatul a avut loc la incheierea unui miting electoral din Rawalpindi, oras ce se invecineaza cu Islamabad, capitala Pakistanului. Politia a declarat ca autorul atentatului a tras focuri de arma asupra masinii in care se afla Bhutto, dupa care s-a aruncat in aer. Alte surse sustin insa ca Bhutto ar fi fost impuscata dupa ce bomba a explodat. Bhutto a murit la spital, unde fusese transportata in stare de inconstienta, cu rani majore la git, potrivit declaratiilor sotului sau. Presedintele pakistanez Pervez Musharraf a convocat joi seara o reuniune de urgenta a Guvernului si a cerut concetatenilor sai sa-si pastreze calmul, pentru ca „scopurile diabolice ale teroristilor sa nu poata fi indeplinite“. Consiliul de Securitate al ONU a anuntat de asemeni o reuniune de urgenta. Politia a dispersat in forta o manifestatie a sustinatorilor lui Bhutto la Peshawar, declansata de moartea acesteia. In intreaga tara s-au declansat ciocniri violente intre politie si localnicii pro Bhutto. Benazir Bhutto reusise sa scape dintr-un atentat sinucigas la 18 octombrie, la Karachi, la o demonstratie prin care se sarbatorea revenirea sa in tara dupa un lung exil. 150 de persoane au fost ucise in acel atentat. Autoritatile si-au sporit avertismentele, dind asigurari ca au informatii „precise“ potrivit carora teroristii islamisti vor sa o asasineze pe Bhutto

Adevarul
adauga ca in urmă cu 19 ani, tot in luna decembrie, Benazir, al cărei nume se traduce prin "Cea fără de seamăn", devenea prima femeie aleasă premier intr-o țară musulmană. Tinerețea și farmecul ei au adus un suflu nou intr-o lume dominată de bărbați.

Victoria era cu atat mai remarcabilă cu cat Bhutto venea după cinci ani de inchisoare și după executarea tatălui ei, Zulfikar Ali Bhutto, fost președinte și premier al Pakistanului. Doi ani mai tarziu a fost destituită de șeful statului, Ghulam Ishaq, sub acuzația de corupție.

Incă o dată, Benazir a știut să revină spectaculos, in 1993, Partidul Poporului (PPP), condus de ea, caștigand alegerile. In 1996, Mir Murtaza, fratele ei mai mic, este impușcat mortal in fața casei sale din Karachi.

La scurt timp, Bhutto este destituită din nou, de data aceasta fiind acuzată de delapidare de către președintele Farooq Leghari. Trei ani mai tarziu, decide să părăsească Pakistanul, după ce ea și soțul ei, Asif Zardari, sunt găsiți vinovați in mai multe cazuri de co­rupție.