Dupa negocieri cu emisarii europeni, presedintele ucrainean in exercitiu, Leonid Kucima, si liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, erau asteptati sa se intalneasca ieri seara, in cadrul unei mese-rotunde. Ca mediatori erau anuntati presedintele polonez, Aleksander Kwasniewski, inaltul reprezentant pentru politica externa al UE, Javier Solana, secretarul general al OSCE, Jan Kubis, si presedintele lituanian, Valdas Adamkus.

Presedintia ucraineana nu a mentionat participarea la aceasta intalnire a premierului Viktor Ianukovici, castigatorul contestat al alegerilor prezidentiale de la 21 noiembrie. Presedintii Poloniei si Lituaniei au fost invitati la negocieri de Kucima, iar Kubis a fost mandatat de presedintia bulgara a OSCE, organizatie ce a avut peste 600 de observatori la alegeri si a constatat numeroase fraude. Javier Solana este insarcinat de UE sa contribuie la "rezolvarea diplomatica, prin tratative" a crizei ucrainene.

Dintre toti negociatorii, numai Kwasniewski s-a prezentat la Kiev cu un plan concret de rezolvare a crizei. In primul rand, crede el, Curtea Suprema de la Kiev ar trebui sa verifice rezultatele scrutinului in toate zonele unde s-au depus plangeri si sa anuleze sau sa renumere voturile. In al doilea rand, presedintele Poloniei propune ambelor parti renuntarea la orice mijloace de rezolvare in forta a crizei. In al treilea rand, toate fortele politice ar trebui chemate la negocieri privind viitorul Ucrainei.

Citeste si:

Rusia nu priveste cu ochi buni incercarile europene de mediere, mai ales pentru ca nici un negociator din partea ei nu a fost invitat. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat ca "tentativa unor state occidentale de a scoate situatia din Ucraina in afara legalitatii provoaca ingrijorare" la Moscova. El este de parere ca Occidentul vrea "sa traseze noi linii de impartire a Europei, in incercarea de a atrage Ucraina de partea sa, si a atentionat ca Rusia "nu va ramane indiferenta fata de ceea ce se petrece".

In cursul serii de ieri, purtatorul de cuvant al MAE rus, Alexandr Iakovenko, a reconfirmat faptul ca Rusia nu are nici un emisar (desi ITATR-TASS anuntase ca presedintele Dumei s-ar afla la Kiev), dar a respins speculatiile presei internationale ca in Ucraina ar incepe un nou "razboi rece". in cazul in care Curtea Suprema ar retrage in final victoria candidatului pro-rus Viktor Ianukovici, in favoarea candidatului pro-occidental Viktor Iuscenko, Rusia "nu ar putea face nimic", a apreciat Aleksandr Iakovenko. La randul sau, guvernul chinez a recunoscut indirect victoria lui Ianukovici, anuntand ca "respecta alegerea poporului ucrainean" si ca alegerile trebuie sa ramana o "problema interna" a acestei tari.

Posibile sanctiuni economice
Intr-un interviu acordat ziarului francez "Les Echos", presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jean Lemierre, a avertizat ca Occidentul dispune de parghii economice la care poate apela in cazul unui "derapaj politic" al Ucrainei. Presedintele BERD a mentionat ca ajutorul SUA de 200 de milioane de dolari, al treilea ca valoare dupa cele oferite Israelului si Egiptului, ar putea fi retras. UE ar putea sa-si retraga propriile contributii, desi mai reduse decat cea americana, si ar putea sa impiedice aderarea Ucrainei la Organizatia Mondiala a Comertului. O serie de alte programe de parteneriat intre UE si Ucraina ar putea fi, de asemenea, sistate.