Premierul slovac Robert Fico si cancelarul austriac Alfred Gusenbauer au taiat simbolic, cu fierastraul o bariera de la o vama dintre tarile lor, deschizand trei zile de festivitati dedicate extinderii spatiului Schengen, informeaza NewsIn.

"As vrea sa ii salut pe toti cetatenii Europei si sa le multumesc tuturor celor care au facut posibila intalnirea noastra de astazi", a declarat presedintele Ivan Gasparovic, care i-a ajutat pe cei doi sefi de guvern la taierea barierei.

"Fie ca aceasta frontiera sa nu se mai inchida niciodata", a adaugat el, stropind cu sampanie pamantul in jurul unui drapel european impodobit cu sloganul "Craciun fara frontiere".

Dupa mai multe luni de preparative intense, 400 de milioane de europeni vor putea circula liber, incepand de vineri de la miezul noptii, in 24 tari altadata despartite de Cortina de Fier.

Odata abolite frontierele, cetatenii europeni vor putea merge cu masina, trenul sau vaporul de la Tallinn pana la Lisabona fara a prezenta pasapoartele. Controalele in aeroporturi vor fi mentinute pana in martie, cand companiile aeriene trec la orarul de vara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.