Sumele colosale provenite din activitatile crimei organizate din Italia sunt "albite" in investitii legale pe intreg continentul european.

Presedintele comisiei parlamentare antimafia, Francisco Forgione, a precizat ca Italia doreste sa avertizeze statele europene in ceea ce priveste impactul banilor mafiei in economiile lor. "Banii negri obtinuti din activitatile criminale sunt investiti in activitati legale in intreaga Uniune Europeana" si "nu trebuie uitat ca atunci cand tranziteaza prin circuite financiare raman gestionati de mafioti".

Berlinul si Roma au incheiat zilele acestea un acord de cooperare destinat sa intareasca supravegherea criminalitatii organizate italiene in Germania, document semnat la patru luni (15 august) dupa asasinarea la Duisburg a sase membri ai mafiei calabreze, N'Drangheta, astazi considerata cea mai puternica dintre mafiile italiene. Asasinii lor nu au fost inca identificati.

Forgione a subliniat ca respectivii mafioti nu se aflau in Germania pentru a gestiona pizzerii, ci pentru a investi in economia germana la scara imensa, ajungand sa investeasca si "in Gazprom, mastodontul energetic rusesc".

Organizatiile criminale italiene - N'Drangheta, Casa Nostra siciliana si Camorrra napoletana - au devenit adevarate holdinguri economico-financiare care stiu sa obtina profit din globalizare. Cifra lor de afaceri, estimata recent la 90 miliarde de euro, se ridica mai curand la 100 sau 150 de miliarde de euro, a mai adaugat oficialul italian.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.