Mitul superspionului care furnizeaza informatii ce pot schimba soarta lumii este atacat intr-un articol scris de un fost angajat al CIA si publicat recent in "Washington Post".
Principala problema de credibilitate a spionilor este aceea ca exista riscul ca ei sa fie agenti dubli. Unele estimari sustin ca de la sfarsitul anilor '70 pana la sfarsitul anilor '80, cei mai multi, daca nu chiar toti agentii cubanezi ai CIA, erau agenti dubli, ca si majoritatea agentilor est-germani din timpul
razboiuluui rece, sustine un fost angajat al CIA, Joseph Weisberg, intr-un articol intitulat "Cu spioni ca acestia...", publicat in "Washington Post". In prezent, proportia agentilor dubli din CIA ar putea depasi o treime, sustin surse din interiorul agentiei de la contraspionaj.

CIA are unele metode de detectare a agentilor dubli, dar acestea nu sunt infailibile si nu pot fi utilizate in toate cazurile. O metoda clasica este testarea cu poligraful, dar este greu de crezut ca, de exemplu, fostul ministru de Externe al lui Saddam Hussein, Naji Sabri, care la mijlocul anului 2002 a furnizat CIA probe ca Irakul nu avea arme de distrugere in masa s-ar fi putut strecura neobservat si ar fi putut ramane suficient de mult timp intr-un loc in care sa i se faca un asemenea test. Iar rezultatele examinarii la poligraf ar fi fost oricum influentate de pozitia lui Sabri, pro sau impotriva unei interventii militare in Irak.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.