"Ne distrugem propriul zid al Berlinului etapa cu etapa, prima data a fost in 1989, a doua oara va fi in decembrie", prin aderarea la spatiul Schengen, a declarat premierul ceh Mirek Topolanek in cursul unei vizite recente la Dresda, in Germania.

O serie de festivitati, concerte, focuri de artificii si chiar seri disco - la frontiera dintre Slovacia si Austria - urmeaza sa aiba loc incepand de joi.

"Devenim cetateni europeni de prima categorie(...) nu vor mai exista controale, cozi, proceduri umilitoare la frontiere", a subliniat premierul slovac Robert Fico, intr-o conferinta de presa recenta, la Bratislava.

Incepand de vineri, Slovacia, Cehia, Polonia, cele trei tari baltice si Slovenia vor face parte oficial, ca si insula Malta, din spatiul european de libera circulatie, din care fac parte 15 state europene. Ultimele pasapoarte vor fi controlate in 20 decembrie la miezul noptii, iar armata austriaca a anuntat deja ca va scoate la licitatie posturile de granita devenite inutile.

"Ceea ce s-a intamplat este un aspect pe care generatia noastra sau cea a parintilor nostri nu ar fi putut niciodata sa si-l imagineze (...) cand dispare o frontiera, este o idee europeana care devine realitate", a subliniat premierul ungar Ferenc Gyurcsany pe blogul sau.