Expulzarea celor doi diplomati dezgroapa sechelele existente in serviciile de informatii ale Romaniei.

Cei doi diplomati romani deveniti "persona non grata" in Republica Moldova au intrat, ieri dupa-amiaza, in Romania prin Vama Albita, fiind insotiti de mai multi reprezentanti ai Ambasadei Romaniei in Republica Moldova, transmite Mediafax.

Chisinau a anuntat, miercuri, ca Laurentiu Pinte - care ocupa funtia de secretar I - si Vasile Nanea, consilier cultural, au fost declarati persona non grata pentru "incompatibilitatea activitatii lor cu statutul diplomatic detinut".

Romania, prin vocea presedintelui Traian Basescu, considera ca este vorba de noi "provocari" ale statului CSI Republica Moldova. Expulzarea celor doi diplomati romani acuzati voalat de apartenenta la un serviciu de informatii survine dupa ce, in urma cu o luna, un fost agent al Serviciului de Informatii Externe (SIE) peste Prut, ziaristul cotidianului "Moldova Suverana" Mihai Contiu, acuza personalul ambasadei de spionaj in defavoarea Romaniei si a relatiilor acesteia cu Moldova, avertizand cu o urmare a acestei "auto-deconspirari".

Umilirea SIE generata de Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) de la Chisinau, aflat sub directa supervizare a serviciilor de spionaj ale Rusiei, FSB si SVR, nu a primit, momentan, nici un raspuns din partea Romaniei. Speculatiile sunt insa, ca serviciile rusesti urmaresc prin operatiunea de dezinformare realizata prin intermediul lui Contiu sa-si introduca in Moldova propriii agenti care lucreaza sub steag roman in Centrala de la Bucuresti. Adica, o para-provocare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.