Recunoasterea independentei provinciei in februarie 2008 va arunca lumea in haos si va redeschide razboaie vechi. De precedent vor profita doar marile puteri

Directorul "Sectiei Est Europa", din cadrul "Institutului Euroasia", de pe langa Consiliul de Stat al Chinei - Ma Sipu - a declarat ca, potrivit unui raport secret al Ministerului de Externe al Frantei, recunoasterea Kosovo ca stat independent este programata sa aiba loc in februarie 2008. Declaratia a fost facuta in cadrul conferintei organizate prin intermediul televiziunii intre Moscova si Beijing, conferinta consacrata situatiei din Kosovo si atitudinii Rusiei si Chinei in aceasta problema.
Recunoastere "graduala"

"Potrivit raportului, exista un plan gradual de recunoastere a independentei Kosovo. Independenta provinciei va fi recunoscuta, la inceput, doar la statele mici din cadrul UE. Apoi, recunoasterea Kosovo va fi organizata cu statele musulmane. Statele Unite vor juca, in aceasta faza, rolul de observator, inainte de a proceda la recunoasterea Kosovo", a declarat directorul "Institutului Euroasia" din Beijing in cadrul conferintei video. "Recunoasterea independentei Kosovo, contrar pozitiei Serbiei si altor tari membre ale Comunitatii internationale - ca Rusia si China - este un proces periculos prin consecinte, in care rolul principal este jucat de Statele Unite", a continuat directorul "Institutului Euroasia" din Beijing.
El a mai vorbit de crearea unui "precedent Kosovo" in dreptul international, care se poate dovedi fatal integritatii multor state europene.

La aceeasi conferinta, Vasili Lihachov - presedinte adjunct in "Comitetul pentru Afaceri Internationale" al Federatiei Ruse - a declarat ca provincia Kosovo este un focar cunoscut al terorismului international, al crimei organizate, al traficului de droguri si de persoane in statele Uniunii Europene. Deputatul rus a avertizat ca recunoasterea independentei Kosovo va avea efecte imediate si in fostele republici sovietice in care activeaza puternice miscari separatiste.
Dupa 20 ianuarie 2008

Si cotidianul sarb "Blic" - citand un diplomat international bine informat - sustine, la randul sau, aceeasi versiune, indicand ca data de recunoastere a Kosovo perioada de dupa 20 ianuarie 2008. Diplomatul citat, implicat in tratativele privind statutul Kosovo, sustine ca albanezii kosovari se asteapta ca primul stat care va recunoaste independenta Kosovo sa fie Macedonia.

Prim-ministrul sarb, Voislav Kostunita, a declarat agentiei "Taming": "Daca SUA au recunoscut recent ca sustin rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate ONU privind Kosovo, prin care se garanteaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei, si ca drepturile albanezilor vor fi observate, atunci un compromis si o solutie, mutual acceptata, ar mai putea fi gasite". Actualmente, Kosovo functioneaza ca un protectorat UE din 1999, dupa ce NATO a bombardat fosta Iugoslavie. "Kosovo Force" numara 16.000 de militari din 32 de tari.

Thaci asculta de SUA

Liderul "Partidului Democrat" din Kosovo, Hashim Thaci - fost comandant al armatei "UCK" - a declarat ca, dupa 10 decembrie a.c., autoritatile din Kosovo vor fi gata, in orice moment, sa proclame independenta provinciei. Dar UE i-a solicitat lui Hashim Thaci sa aiba "rabdare", mai ales ca SUA vor aborda problema independentei Kosovo abia in ianuarie sau februarie 2008, preocupate de situatia din Orient. Reprezentantii UE si ai Administratiei ONU din Kosovo sustin ca Thaci va mai astepta cu declaratia de independenta ceva timp, pentru a se castiga un suport international cat mai larg. "Thaci este intr-o pozitie delicata, asa ca el nu va intreprinde nimic fara permisiunea Washingtonului si a UE. Thaci urmeaza strict sfaturile Washingtonului, care a fixat sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie, pentru declaratia de independenta a Kosovo", afirma "Guardian", preluand un oficial ONU care lucreaza la Pristina.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.