Goana dupa „aurul negru" a marilor companii petroliere distruge padurile virgine din provincia Alberta.

In plina campanie mondiala impotriva incalzirii globale, gigantul petrolier British Petroleum este acuzat ca isi incalca flagrant politica „verde" de producere a combustibililor fosili prin folosirea unor metode brutale de extragere a petrolului dintr-o zona salbatica a Canadei, releva „The Independent".

British Petroleum inves­teste nu mai putin de 1,5 miliarde de dolari in noul proiect, calificat de organizatiile ecologiste drept „cea mai mare crima a incalzirii globale din istorie".

Greenpeace a actionat in justitie compania, acuzand-o ca a abandonat politicile „verzi" pentru a investi masiv in extragerea asa-numitului „nisip petrolifer" din subsolul provinciei canadiene Alberta. Potrivit estimarilor, sub padurile virgine din Alberta zac cele mai mai rezerve de petrol din lume dupa cele din Arabia Saudita.

De patru ori mai poluant

Nisipurile bituminoase - un amestec concentrat de bitum, apa, nisip si argila - se intind pe o suprafata de 140.000 de kilometri patrati, echivalenta cu marimea Angliei si a tarii Galilor impreuna. Spre deosebire de metoda traditionala, extragerea titeiului din nisipurile bituminoase elimina de patru ori mai mult dioxid de carbon in natura. Dezvoltarea acestei industrii va genera emisii suplimentare de 100 milioane de CO2 pana in 2012. in aceste conditii, arata ecologistii, Canada nu va putea sa-si respecte angajamentele de reducere a emisiilor de gaze luate in baza acordului de la Kyoto.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.