Dupa negocieri laborioase, in urma unor mari presiuni internationale, Siria s-a angajat sa-si retraga din Liban toate trupele si toti agentii de informatii, pana la 30 aprilie, "cel mai tarziu". Informatia a transmis-o oficial, intr-o conferinta de presa convocata la Damasc, emisarul ONU in Orientul Mijlociu, Terje Roed-Larsen, dupa o intalnire cu presedintele sirian Bachar el-Assad si ministrul de Externe de la Damasc, Faruk al-Chareh. In comunicatul remis presei, Roed-Larsen a precizat: "Ministrul (sirian- n.n.) de Externe Faruk al-Chareh m-a informat ca toti soldatii sirieni, materialul militar si serviciile de informatii se vor retrage in intregime pana cel tarziu la 30 aprilie 2005".

Guvernul sirian a acceptat ca o echipa de experti ONU sa fie trimisa in Liban, daca aceasta tara accepta, pentru a vedea daca va fi vorba de o retragere totala. In acest sens, emisarul ONU s-a deplasat ieri la Beirut, pentru a prezenta autoritatilor libaneze intelegerea la care s-a ajuns cu Siria. El a declarat ziaristilor ca e vorba de un "acord istoric" privind mecanismul sirian de retragere, ce implica aplicarea acordurilor de la Taef (Arabia Saudita) privind Libanul si a rezolutiei 1559 (septembrie 2004) a ONU care cere Damascului sa-si retraga trupele sale din Liban (unde se afla inca din 1976, la inceput fiind vorba de 40.000 de militari, pentru ca ulterior sa se reduca la 14.000) si sa inceteze orice ingerinta in viata politica a "Tarii Cedrilor".

Acordul ONU-Siria va trebui aplicat astfel incat "sa asigure stabilitatea si unitatea Libanului si in Siria". Acelasi Roed-Larsen arata ca secretarul general ONU, Kofi Annan, si-a exprimat "nelinistea in privinta suveranitatii Libanului" si ca exista un interes special pentru dezarmarea militiilor libaneze - o aluzie la Hezbollah, gruparea siita prosiriana si proiraniana ce-si are fieful in Valea Bekaa. La Damasc, Roed-Larsen a stabilit in detaliu calendarul retragerii siriene totale, ce va fi examinat si de comisia mixta militara siriano-libaneza, care, in principiu, ar trebui sa se reuneasca azi. In noul context, dupa ce opozitia libaneza a salutat acest acord, la Beirut se spera ca alegerile legislative, prevazute pentru sfarsitul lui mai, sa fie organizate cum trebuie si in deplina libertate.

Tinand seama ca mandatul actualului parlament expira la 31 mai, iar acesta e dominat de prosirieni, e lesne de inteles de ce opozitia libaneza se teme ca guvernul din Damasc sa nu amane scrutinul. Pe urma, indeosebi la Beirut, s-a instalat un climat de tensiune si insecuritate, dupa ce, sambata, a avut loc al patrulea atentat ce a vizat regiunile crestine din jurul capitalei libaneze. Actele teroriste respective s-au soldat cu morti si raniti si au provocat mari pagube materiale in zone crestine comerciale, turistice si industriale. In plus, se asista la un impas total in tentativa de a forma un nou guvern care va avea ca misiune organizarea amintitelor alegeri, principalul cotidian de la Beirut, "An Nahar", acuzand Siria ca, in continuare, se amesteca in problemele politice libaneze.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.