Tot mai multe state isi construiesc sisteme antibalistice fie pentru ca „umbrela americana" nu le apara, fie pentru ca nu doresc sa fie dependente de SUA.

Japonia a intrat in randul marilor puteri militare. tara Soarelui Rasare a amplasat cea de-a doua serie de interceptoare de rachete balistice la o baza aeriana situata la est de Tokyo. Aceasta actiune se inscrie in eforturile autoritatilor japoneze de a imbunatati apararea tarii in fata unor potentiali inamici, precum Coreea de Nord.

Niponii sunt ultimii, dar nu cei din urma care se doteaza cu sisteme de aparare antiracheta, dupa ce tonul l-au dat Statele Unite. NATO a anuntat ca va construi si ea unul pentru a acoperi flancul sud-estic al Aliantei, unde scutul american nu face fata. Pentru a nu fi mai prejos, Rusia a inceput si ea modernizarea vechiului sau sistem de aparare antiracheta din epoca sovietica.

Doua lansatoare de tip Patriot Advanced Capabiliz-3 - PAC-3 - capabile sa doboare rachete in ultima etapa a zborului au fost desfasurate de armata nipona la baza Narashino din Chiba, aflata la circa 25 kilometri de Tokyo. Japonezii au amplasat pentru prima data interceptoare la o baza situata la nord de capitala in martie, dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta balistica care a zburat pe deasupra Japoniei.

Anul trecut, Phenianul a lansat mai multe rachete si a testat un dispozitiv nuclear, dar acum s-a angajat sa opreasca programul de inarmare. Japonia ar urma sa desfasoare interceptoare in alte doua locatii din apropiere de Tokyo, pana la sfarsitul anului viitor.

Cu o raza de actiune relativ scurta, de 20 de kilometri, interceptoarele ar putea fi mobilizate pentru a proteja centre financiare si politice.

Presa nipona scrie ca luna aceasta armata va efectua lucrari care sa ii permita sa deplaseze echipamentul de interceptare a rachetelor in centrul capitalei, in situatii de urgenta, desi un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a precizat ca nu s-a luat nicio decizie in acest sens. Pana in 2010, japonezii vor instala in jur de 30 de lansatoare mobile de tipul PAC-3 in 10 baze militare din toate regiunile tarii, astfel incat cea mai mare parte a statului sa fie cat mai bine protejata. Scutul antiracheta pe care Japonia il instaleaza cu ajutorul aliatului sau american vizeaza doar protejarea teritoriului nipon si nu va putea intercepta rachete lansate in directia Statelor Unite.

Cerere mare de sisteme antibalistice

Compania americana Lockheed Martin, cea care produce instalatiile de lansare PAC-3, a anuntat ca se asteapta la o crestere foarte serioasa a vanzarilor in urmatorii cativa ani, intrucat mai multe state, inclusiv din Asia, se confrunta cu amenintari tot mai serioase de natura balistica.

Surse din conducerea companiei au anuntat deja ca atat Taiwanul, cat si Coreea de Sud s-au aratat interesate sa cumpere tipurile cele mai noi de rachete Patriot, precum si ca mai multe tari din Orientul Mijlociu, dar si India ar putea sa achizitioneze sisteme antiracheta.

Rachetele Patriot sunt eficiente, afirma specialistii, pe o raza de aproximativ 100 de kilometri in jurul bazei de lansare.

Ele sunt capabile sa loveasca si sa distruga rachete balistice inamice pe ultima parte - cea descendenta - a traiectoriei acestora. Pretul estimat al unei rachete Patriot este de aproximativ doua milioane de dolari. Riscurile majore de securitate in Extremul Orient sunt confirmate si de faptul ca trupele americane din Okinawa, cu efective totale de aproape 50.000 de oameni, au primit in dotare mai multe baterii de rachete antibalistice de ultima generatie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.