Incalzirea climatica ar putea provoca un "razboi civil mondial" exacerband tensiunile latente intre populatii, apreciaza expertii intr-un raport dat publicitatii ieri la Bali, informeaza NewsIn.

Studiul Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUE) este difuzat - si nu din intamplare - in ziua in care se inmaneaza, la Oslo, premiul Nobel pentru pace lui Al Gore si grupului interguvernamental de experti pentru schimbare climatica (GIEC).

Topirea ghetarilor sau cresterea brusca si semnificativa a numarului de "refugiati climatici", provocata de cresterea nivelului oceanelor, ar putea destabiliza regiuni intregi, explica autorii raportului, potrivit carora "a actiona in favoarea climei inseamna a actiona pentru pace".

"Daca incalzirea climatica nu este contracarata, statele fragile si vulnerabile, care inca din prezent sunt prost administrate, s-ar putea confrunta cu o implozie sub presiunea incalzirii globale, apoi ar putea genera unde de soc catre alte tari", a apreciat Hans Schellnhuber, unul dintre autorii studiului.

Incalzirea globala ar putea afecta comertul si ar duce la conflicte pentru pamant si resurse de apa, din Africa pana in Asia, potrivit raportului, care avertizeaza ca natiunile nu mai au timp si trebuie sa cada de acord asupra reducerii obligatorii a emisiilor de gaze cu efect de sera inainte ca temperaturile ridicate, cresterea nivelului marilor, topirea ghetarilor, seceta si inundatiile sa aduca haosul.

Tarile in curs de dezvoltare, in special cele avand guverne slabe, sunt deosebit de expuse riscului si sunt o amenintare la adresa securitatii regionale, potrivit raportului intitulat "Schimbarea climatica, un risc de securitate".

"Schimbarea climatica va intensifica si va spori tensiunile potential generate de schimbarea mediului, fie ca este vorba de accesul la apa, de degradarea solului sau de cresterea nivelului marilor", a declarat si Achim Steiner, director executiv al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu.

"Unde se vor duce zecile de mii de oameni cand in Asia de Sud nu mai exista niciun loc unde oamenii sa nu locuiasca deja?", s-a intrebat Steiner.

Raportul spune ca o politica ambitioasa in materie de schimbare climatica trebuie sa fie pusa in practica in urmatorii 10-15 ani, astfel incat pana in 2050 emisiile de gaze cu efect de sera sa se injumatateasca.

"O singura privire in trecut arata ca tranzitiile de la un tip de ordine mondiala la altul rar au loc in mod pasnic", a mai spus Achim Steiner.

"Politica globala in urmatoarele doua decenii va trebui, prin urmare, sa controleze doua provocari in paralel: mutarea centrelor de putere in ordinea politica mondiala si orientarea catre o politica eficienta in domeniul climei", a conchis expertul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.