Ministerul american al Justitiei si CIA au inceput o ancheta interna pentru a stabili circumstantele in care au fost distruse inregistrarile pe casete video a interogatoriilor luate unor presupusi membri ai retelei teroriste Al-Qaida.

Anuntul oficial a fost transmis de procurorul general adjunct Kenneth L. Wainstein, principalului avocat al CIA, John Rizzo. Este vorba de cel putin doi anchetati. Una dintre inregistrarile video pierdute ar prezenta interogarea lui Abu Zubaidah, primul terorist de inalta valoare informationala cazut in mainile CIA, care a dezvaluit numele lui Ramzi Binalshibh, presupus complice al atentatorilor de la 11 septembrie 2001.

Actualul director al CIA, Michael Hayden, a argumentat ca Agentia a recurs, in noiembrie 2005, la distrugerea inregistrarilor, pentru a proteja identitatea anchetatorilor. In acest timp, organizatiile de aparare a drepturilor omului si Congresul SUA au declansat anchete vizand inchisorile secrete ale CIA si tehnicile dure de interogare a detinutilor, la limita torturii, fapte negate vehement de CIA. Metodele dure de ancheta fusesera aprobate de insusi presedintele George W. Bush, pentru a infrange rezistenta prizonierilor, a declarat Hayden.

El a asigurat totusi ca metodele de interogare erau legale, iar inregistrarile video au fost distruse “doar dupa ce s-a stabilit ca nu mai aveau nicio valoare informationala si nicio relevanta pentru anchete interne sau judiciare”, a explicat Hayden.

Dar, potrivit surselor Administratiei, nici presedintele nici vicepresedintele Dick Cheney nu au stiut despre inregistrari, realizate in 2002, pana saptamana trecuta. Ulterior, tot surse de la Casa Alba au declarat pentru CNN ca distrugerea casetelor ar fi fost ordonata de Harriett Miers, consilier al Casei Albe pana in ianuarie 2007. Vestea despre distrugerea inregistrarilor a incins spiritele si in Congesul SUA. Senatorul democrat Richard Durbin i-a cerut procurorului general Michael Mukasey declansarea unei anchete independente pentru a stabili daca CIA a incalcat legea in acest caz.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.