Negocierile sarbi-kosovari au esuat. Declararea independentei provinciei este iminenta. NATO si Rusia zanganesc armele.

Situatia din Balcani incepe sa se reincinga. Rusia isi deplaseaza in Mediterana o impresionanta forta navala si aeriana. In replica, NATO anunta mentinerea contingentului in Kosovo si, la nevoie, suplimentarea lui. Negocierile dintre sarbi si kosovari nu au avut rezultate deosebite, iar raportul Troicii SUA-UE-Rusia va fi facut public luni, 10 decembrie, cu doar doua zile inainte de impunerea moratoriului rus asupra Tratatului privind fortele conventionale in Europa (CFE). Separatistii din intreaga Europa privesc cu atentie spre Kosovo, ai carei oficiali albanezi ameninta din ce in ce mai insistent cu declararea independentei. Romania ar putea fi afectata direct de acest act, atat in ce priveste autonomia invocata de maghiari, cat si situatia din Transnistria. In acest timp sarbii se apara politic si diplomatic din rasputeri.

Serbia avertizeaza cu un nou razboi

Desi Serbia are o experienta negativa in ceea ce priveste actiunile militare din trecut in Balcani, apararea integritatii teritoriale a statului nu exclude nici macar razboiul, citeaza The Guardian declaratia consilierului premierului Vojislav Kostunica, Alexander Simic. Wolfgang Ischinger, reprezentantul special al UE la negocierile asupra statutului final al provinciei Kosovo in cadrul troicii de mediatori (Rusia, SUA si UE), a condamnat imediat aceasta declaratie si a solicitat o infirmare imperativa din partea guvernului de la Belgrad. Presedintele Serbiei a respins insa ieri ideea initierii unor actiuni militare impotriva Kosovo, apreciind ca declansarea unui razboi ar reduce sansele ca provincia sa ramana in interiorul Serbiei, informeaza AP si Rompres. "Orice razboi si orice violente ar limita sansele ca provincia Kosovo sa ramana in Serbia si ar periclita interesele vitale ale cetatenilor nostri", a spus Tadic intr-un interviu acordat agentiei de presa Beta. El a adaugat ca "este esential pentru Serbia sa nu se permita nici o desprindere a provinciei Kosovo de restul tarii". De asemenea, presedintele Serbiei a adaugat ca Belgradul are pregatite masuri legale pentru a contracara o eventuala proclamare a independentei Kosovo, insa nu a oferit alte detalii.

Intalniri la ONU

Raportul troicii de mediatori internationali urma sa fie transmis ieri secretarului-general al ONU, cu trei zile inainte de data finala, 10 decembrie. Eforturi pentru gasirea unei solutii amiabile la problema Kosovo s-au facut fara succes in ultimele patru luni prin medierea troicii compuse din reprezentanti ai UE, Rusiei si SUA. La sfarsitul lunii noiembrie, delegatiile sarba si kosovara au recunoscut esecul negocierilor. La 10 decembrie, situatia din Kosovo va fi examinata in cadrul reuniunii ministrilor de Externe din tarile UE, iar saptamana viitoare - la un summit al Uniunii Europene. La 19 decembrie, problema independentei Kosovo va fi supusa dezbaterii in Consiliul de Securitate al ONU. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si-a exprimat speranta, intr-o intalnire speciala avuta ieri cu ministrul sarb de Externe Vuk Jeremic, ca Belgradul si Pristina vor ajunge la un compromis in privinta statutului Kosovo.

Albanezii anunta independenta

Enver Hoxhaj, consilierul viitorului premier al provinciei Kosovo Hasim Thaci, a anuntat, ieri, ca autoritatile de la Pristina vor anunta independenta provinciei "in cateva zile sau saptamani", relateaza Rompres. "Vom astepta raportul Troicii si apoi, fara graba, vom adopta in Parlament o declaratie de independenta. Independenta Kosovo va fi anuntata in cateva zile sau saptamani si nu vom lua nici o decizie fara a ne coordona cu Statele Unite si Uniunea Europeana", a spus Hoxhaj, intr-un interviu acordat agentiei austriece de presa APA.

Esec la intrunirea NATO-Rusia

In vreme ce ministrii de Externe ai statelor membre NATO au recunoscut oficial existenta unor dificultati crescande in relatiile Aliantei Atlantice cu Rusia pe tema Kosovo si a controlului armelor, prim-vicepremierul rus Serghei Ivanov cere paritate nucleara cu SUA, noteaza vineri Reuters, citand agentia rusa de presa ITAR-TASS.

"Potentialul militar, ca sa nu mai vorbesc de potentialul nuclear, trebuie sa fie la nivelul potrivit daca vrem (...) si numai sa ramanem independenti", a spus Ivanov, adaugand ca "cei slabi nu sunt nici iubiti, nici auziti, sunt insultati, iar daca avem paritate, altfel ni se va vorbi".

Intre NATO si Rusia continua sa existe divergente de opinie asupra unor chestiuni precum Kosovo, Tratatul privind fortele conventionale din Europa (CFE) sau scutul antiracheta al Europei, au confirmat oficiali ai Aliantei dupa incheierea Consiliului NATO-Rusia (CNR), desfasurat ieri la Bruxelles, transmite Rompres. Discutiile de joi survin in contextul in care au mai ramas doar cateva zile pana la doua momente-cheie pentru Europa: la 10 decembrie mediatorii internationali vor prezenta secretarului general al ONU raportul lor in care vor confirma esecul incercarilor de gasire a unei solutii acceptate atat de sarbi, cat si de albanezi, in privinta Kosovo, iar la 12 decembrie Rusia urmeaza se se retraga unilateral din Tratatul privind fortele conventionale din Europa (CFE).

In privinta Kosovo, dupa cum era de asteptat, reuniunea de astazi a ministrilor de Externe ai celor 26 de state membre cu omologul lor din Rusia, Serghei Lavrov, nu a adus nici o schimbare de pozitie fata de cele exprimate in mod repetat pana acum: NATO considera ca este evident, in urma discutiilor de pana acum mediate de Troica UE-Rusia-SUA, ca Belgradul si Pristina nu vor reusi sa ajunga la un acord si ca "a venit timpul sa se mearga mai departe" - dupa cum afirma purtatorul de cuvant al NATO James Appathurai - in timp ce Rusia insista ca nu trebuie impusa o solutie care sa nu fie acceptata de ambele parti. In conferinta de presa tinuta dupa incheierea CNR, Lavrov a tinut sa sublinieze ca, "daca problema Kosovo se va rezolva asa cum credem noi ca se va rezolva, facandu-se abstractie de prevederile dreptului international, atunci comunitatea internationala nu poate sa nu-si imagineze ca acest lucru va crea un precedent".

Un alt punct de divergenta intre Alianta Nord-Atlantica si Rusia il constituie decizia presedintelui Vladimir Putin de a retrage Rusia, incepand cu data de 12 decembrie, din Tratatul privind fortele conventionale din Europa, mutare care ingrijoreaza Alianta, deoarece "ar putea submina viabilitatea regimului CFE", dupa cum se arata si in declaratia finala a reuniunii ministeriale. In incercarea de a atenua impactul datei de 12 decembrie, Serghei Lavrov a spus ca Rusia si-a suspendat participarea la CFE tocmai in semn de nemultumire ca alte state nu-si respect angajamentele luate in baza acestui acord si ca Moscova este oricand dispusa sa continue negocierile pentru "revitalizarea" Tratatului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.