Presedintele ucr inean, Viktor Iuscenko, a propus-o ieri, in Parlament, pe alia¬ta sa, Iulia Timosenko, pentru functia de prim-ministru, transmit agentiile straine de presa.

„Presedintele Viktor Iuscenko supus atentiei Legislativului propunerea sa cu privire la numirea Iuliei Timosenko in postul de premier”, se precizea¬za intr-un comunicat de presa al presedintiei ucrainene.

Timosenko trebuie sa obtina cel putin 226 de voturi, din tot lul de 450 de cate dispune Rada Suprema, pentru a-si putea lua in primire functia de premier. Data la care candidatura ei va fi supusa la vot nu se cunoaste insa deocamdata.

Cu to te acestea, Iuri Lutenko, fost ministru de Interne in precedentul cabinet Timosenko si unul dintre liderii blocului proprezidential Ucraina Noastra, a precizat ca votul va avea loc nu mai tarziu de 21 decembrie.

Potrivit gentiei Ria Novosti, proas¬pat-alesul presedinte al Radei, Arseni Iatseniuk, a explicat ca era exclus ca parlamentarii sa se pronunte asupra candidaturii lui Timosenko pana la sfarsitul zilei de ieri. Indiferent cand va avea loc votul, situatia Iuliei Timosenko nu este deloc clara, avand in vedere ca noua coalitie portocalie de la Kiev detine doar o majoritate fragila in Parlament.

Co litia de guvernare, formata din Blocul Iulia Timosenko si Ucraina Noastra, partidul presedintelui Iuscenko, detine, in total, 227 de mandate. Pentru a putea fi validata, candidatura lui Timosenko trebuie sa reuneasca voturile a cel putin 226 de deputati, dintr-un total de 450. Va fi un vot strans, mai ales ca nominalizarea lui Timosenko a coalizat opozitia din Rada, sub forma miscarii „Opozitia populara”. Aceasta este compusa din formatiunile proruse - Partidul Regiunilor, Partidul Comunist si blocul Vladimir Litvin - a explicat unul din liderii Partidului Regiunilor, Mihail c. El a subliniat ca „Opozitia populara” nu o va vota pe Iulia Timosenko.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.