In timp ce UE cere unitate pentru Kosovo, Pristina nu renunta la ideea de independenta, iar Bucurestii sustin Belgradul

Agim Ceku, fostul lider al gherilei teroriste UCK, in prezent premier in Kosovo, a sugerat ca proclamarea independentei provinciei este amanata pentru inceputul anului viitor. In acest timp, Comisia Europeana le-a cerut statelor UE unitate in acest sens, relateaza publicatia electronica EUObserver. "Si razboiul este o masura legala pentru a apara interesele de stat, atunci cand altele nu functioneaza", a declarat ieri Alexander Simic, unul dintre consilierii premierului sarb Vojislav Kostunica.

Cu mai putin de o saptamana inainte de termenul-limita impus de ONU sarbilor si albanezilor pentru a gasi o solutie in privinta viitorului statut al provinciei Kosovo, Agim Ceku a precizat: "Nu suntem dispusi sa acceptam o continuare a discutiilor sau o amanare a proclamarii", transmite Mediafax. El a adaugat ca aceasta masura este prevazuta la scurt timp dupa 10 decembrie, iar la Bruxelles este preconizata pentru ianuarie sau februarie. Potrivit diplomatilor, chiar oficialii Comisiei Europene le-au cerut neoficial statelor membre sa depuna toate eforturile diplomatice pentru a-i convinge pe albanezii din Kosovo sa amane proclamarea independentei cel putin dupa alegerile prezidentiale din Serbia, programate pentru 20 ianuarie si 3 februarie.

Potrivit unuia dintre scenarii, daca Pristina accepta un astfel de plan, va putea sa anunte independenta ca rezultat al "coordonarii" cu comunitatea internationala, in pofida lipsei unui acord formal al Consiliului de Securitate al ONU. Unitatea UE insa nu poate fi garantata. Spre exemplu, din motive ce tin de integritatea nationala, Spania si Romania sunt criticii cei mai vehementi ai proclamarii independentei fara acordul ONU, ca si, mai nou, Slovacia, unde exista de asemenea o minoritate cu pretentii de autonomie.
Dupa cum publica cotidianul Politika de la Belgrad, "acele tari care se vor pronunta pentru acordarea independentei provinciei sarbe Kosovo vor face o imensa si ireparabila greseala. O autonomie largita poate fi acceptata, dar este de nepermis schimbarea granitelor Serbiei independente si suverane". Afirmatia, transmisa de Milan Petrovici, corespondentul Politika la Bucuresti, ii apartine istoricului Dinu Giurescu si a fost facuta in concluzia dezbaterii organizate de Editura ZIUA cu privire la "Geopolitica Marii Negre", unde au participat istorici, politicieni, diplomati romani si straini, precum si analisti politici si militari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.