Conform obiceiurilor proprii, Bush refuza sa isi schimbe politica fata de Iran, in ciuda noilor concluzii ale comunitatii de informatii privind programul nuclear militar al Teheranului.
Raportul comun al celor 16 agentii de informatii americane, in care se concluzioneaza ca Iranul a renuntat la programul militar nuclear din 2003, a fost interpretat de liderii mondiali in folosul propriilor interese globale. Presedintele american George W. Bush, pentru care raportul a fost o lovitura, deoarece el a sustinut tot timpul existenta programului iranian de obtinere a unei bombe nucleare, considera ca raportul nu face decit sa ii confirme temerile cu privire la planurile Teheranului. „Vad in acest raport un semnal de alarma, deoarece au avut acest program. (...) Iranul a fost periculos, Iranul este periculos si Iranul va fi periculos daca au stiinta de a construi o bomba nucleara“, a declarat Bush.

Presedintele SUA a trebuit sa raspunda intrebarilor presei, care a tinut sa afle de ce a mai vinturat, in luna octombrie, posibilitatea declansarii unui „al treilea razboi mondial“ din cauza posibilelor bombe nucleare iraniene. Jurnalistii sustineau ca presedintele trebuia sa stie deja, la acel moment, despre incetarea inca din 2003 a programului militar. Bush sustine insa ca a aflat concluziile raportului comunitatii de informatii de-abia saptamina trecuta, iar in luna august i se adusese la cunostinta ca exista niste noi informatii, fara a fi instiintat despre continutul acestora. Fosti oficiali ai administratiilor americane sustin insa ca e putin probabil ca presedintelui sa nu ii fi fost prezentat continutul informatiilor respective, mai ales avind in vedere faptul ca era vorba despre unul dintre cele mai fierbinti subiecte ale politicii externe americane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.