Premierul kosovar in exercitiu, Agim Ceku, a sugerat ca o declaratie de independenta a provinciei va fi facuta la inceputul anului viitor, in timp ce Comisia Europeana a cerut tarilor membre sa ramana unite in acest dosar "daca va fi nevoie", informeaza EUobserver.

Cu mai putin de o saptamana inainte de termenul fixat de ONU pentru gasirea unei solutii de compromis intre sarbi si etnicii albanezi cu privire la viitorul statut al Kosovo, Ceku a declarat pentru EU Observer ca nu va accepta "niciun fel de continuare a discutiilor si niciun fel de intarziere a declaratiei".

La o conferinta organizata ieri de Prietenii Europei la Bruxelles, Ceku a respins ideea ca o declaratie unilaterala de independenta va provoca violente in regiune. El considera ca dupa opt ani de administratie ONU, planul Kosovo nu mai poate fi vazut ca "unilateral" si va fi "cel mai putin surprinzator si previzibil eveniment" din sud-estul Europei pe care l-au trait ultimele generatii.

Ceku a spus ca proclamarea independentei va interveni "foarte curand dupa 10 decembrie" si a adaugat ca va fi "in concordanta" cu termenul avut in vedere de Bruxelles - ianuarie sau februarie.

Potrivit diplomatilor, Comisia Europeana le-a cerut neoficial statelor membre sa isi foloseasca toata influenta pentru a convinge albanezii sa amane proclamarea unilaterala a independentei cel putin pana dupa alegerile prezidentiale din Serbia, programate intre 30 ianuarie si 3 februarie.

Un scenariu mentionat sugereaza ca daca Pristina accepta un asemenea plan, Kosovo isi va putea declara indenpendenta in urma unei proceduri "coordonate" cu comunitatea internationala, chiar daca nu va avea acordul oficial al Consiliului de Securitate al ONU. Kosovo va putea sa aplice imediat propunerile practice ale planului lui Martti Ahtisaari, in special in ceea ce priveste protectia minoritatilor, UE urmand sa prea conducerea misiunilor civile si de politie din Kosovo.

"Daca toate acestea vor preceda declaratia propriuzisa de independenta si Kosovo va afirma ca le-a coordonat cu restul comunitatii internationale, ideea ar fi ca UE sa 'ia nota' formal imediat de declaratie, cum a facut si in cazul Muntenegrului, si sa lase la latitudinea statelor membre daca o recunosc sau nu", a explicat un diplomat.

Insa chiar si in aceste conditii, unitatea UE nu este garantata, Romania si Cipru fiind considerate tarile cele mai critice la adresa independentei fara aprobarea ONU, in timp ce Slovacia are ezitari, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.