Curtea Suprema a Statelor Unite va incepe sa examineze astazi, pentru a treia oara, drepturile prizonierilor de la Guantanamo, pentru a stabili daca in Constitutia americana se limiteaza puterea executivului asupra prizonierilor din razboiul impotriva terorismului, informeaza NewsIn.

"Este cea mai importanta intrebare a deceniului", a asigurat Centrul pentru drepturile constitutionale, care coordoneaza apararea prizonierilor de la Guantanamo, majoritatea inchisi aici in urma cu sase ani si niciodata inculpati.

Guantanamo este o inchisoare a SUA, care nu este amplasata pe teritoriul american pentru a putea sa nu se tina cont de legile americane in privinta drepturilor omului. Aceasta a dus la aparitia unor abuzuri, abuzuri care pe drept cuvant au redus mult imaginea pozitiva a Americii in lume.

La Guantanamo sunt trimisi detinuti considerati "foarte periculosi", "teroristi", atentatori la "siguranta nationala", etc. Daca unui om i se pune aceasta eticheta, atunci se poate astepta la tot ce e mai rau.

Din 2002, prizonierii cer dreptul de a contesta aceasta detentie in fata unui judecator independent, procedura numita 'habeas corpus'. In 2004, apoi in 2006, Curtea a considerat ca legea le garanteaza acest drept, dar in toamna, Congresul a modificat legea, interzicandu-le prizonierilor sa sesizeze o Curte federala inainte de a fi judecati de un tribunal militar exceptional, comenteaza NewsIn.

George W. Bush a vorbit in repetate randuri despre "obiectivul" sau de a inchide Guantanamo, iar zeci de organizatii, juristi, fosti judecatori, istorici, militari au depus argumente in favoarea prizonierilor.
"Pentru lumea din afara, aceasta afacere se rezuma la intrebarea simpla, dar cruciala - daca sistemul de norme legale privitor la conduita statelor in fata indivizilor va supravietui amenintarii terioriste", au avertizat si 383 europarlamentari.

Daca judecatorii ii vor autoriza pe prizonieri sa sesizeze un judecator federal, vor deschide astfel posibilitatea recursurilor impotriva caracterului legal al noilor tribunale militare exceptionale, invalidate in iunie 2006 de Curtea Suprema, dar reinstaurate apoi de Congres.

Noua plangere a lui Salim Hamdan, fostul sofer al lui ben Laden, aflata la originea deciziei din 2006, este deja gata. In asteptare, Hamdan va fi implicat astazi in audierea preliminara, in fata unui tribunal militar exceptional. Decizia celor noua judecatori va fi pronuntata inainte de sfarsitul lui iunie, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.