Serviciile de informatii americane au anuntat ca Iranul a sistat din 2003 programul miltar nuclear.

Potrivit EVZ serviciile secrete americane au dat publicitatii luni un raport in care afirma ca Iranul si-a suspendat planurile de a fabrica arme nucleare in 2003, informatie ce vine in contradictiile cu acuzatiile contra Teheranului lansate in ultimele luni de administratia Bush.

Raportul vine dupa ce, in urma cu cateva saptamani, Bush evoca spectrul „holocaustului nuclear” sau al celui de-al treilea razboi mondial, care ar izbucni in cazul in care Teheranului i s-ar permite sa posede arme nucleare.

Ca sa nu distruga complet strategia de imagine construita de administratia Bush pe tema Iranului,Gandul informeaza ca raportul prezentat luni de cele 16 agentii de informatii sustine ca Teheranul nu a renuntat complet la optiunea armei nucleare si ca ar putea fi capabil in perioada 2010-2015 sa produca suficient uraniu imbogatit pentru bomba atomica.

„Desi nu trebuie sa ne facem nici o iluzie cu privire la intentiile anumitor lideri iranieni, noul raport al serviciilor de informatii arata ca a venit vremea sa fie initiata o noua politica referitoare la Iran care sa-l determine sa renunte sa reinceapa programul nuclear, ameliorand relatiile la nivel global“, a declarat presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, potrivit Gandul.

Ministrul apararii israelian, Ehud Barak, contesta raportul conform caruia Iranul a pus capat programului nuclear in 2003.

"Se pare ca Iranul a oprit in 2003, pentru o perioada de timp, programul nuclear militar, dar din cate stim noi, probabil ca l-a reluat de atunci", a declarat Barak, potrivit Ziua.

Tot Ziua informeaza ca au aparut mai multe reactii de acest gen in urma raportului serviciilor secrete americane. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat ca documentul contine "cateva elemente interesante". Intr-o scurta declaratie publicata de ministerul sau, oficialul german a afirmat ca informatiile prezentate in raport confirma ca "abordarea dubla aleasa de comunitatea internationala si care prevede in paralel incurajari si masuri ale Consiliului de Securitate al ONU este cea corecta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.