Liderii din Arabia Saudita, Qatar, Oman, Emiratele Arabe Unite, Bahrain si Kuweit discuta la Doha despre lansarea unei monede regionale unice, in 2010

Chiar daca statele arabe din Golf planuiesc sa-si reevalueze cursurile de schimb ajustate la dolar in cel mai scurt timp, problema nu este pe ordinea de zi a summitului Consiliului pentru Cooperare din Golf (CCG).

Cei sase lideri ai statelor membre ale CCG vor anunta in schimb lansarea unei monede regionale unice din anul 2010. in plus, CCG doreste dezvoltarea unui program nuclear comun.

Invitat la summitul ce are loc in capitala Qatarului, Doha, presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, este primul lider de la Teheran care participa la reuniunea anuala a Consiliului pentru Cooperare din Golf. Prezenta Lui Ahmadinejad la Doha a ridicat multe semne de intrebare in statele din Vest, in special SUA.

Ahmadinejad vrea pact de securitate in regiune

Presedintele iranian este blamat pentru ambitia sa de a dezvolta un program nuclear. insa statele din Golf, care doresc sa initieze propriul program nuclear civil, incearca sa stabileasca un dialog intre Iran si tarile din Vest.

Presedintele iranian le-a propus luni liderilor tarilor petroliere din Golf sa incheie un pact de securitate, in deschiderea summitului regional de la Doha. El s-a aratat in favoarea formarii unor institutii in materie de securitate si a avertizat ca orice exces poate afecta statele din Golf.

Mahmoud Ahmadinejad a propus Consiliului pentru Cooperare din Golf incheierea unui acord de liber schimb. Liderii arabi au fost insa mult mai preocupati de lansarea unei monede unice regionale, asemanatoare celei euro pentru Uniunea Europeana. in plus, CCG este ingrijorat de deprecierea dolarului si planuieste reevaluarea cursurilor de schimb ajustate la dolar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.