Un seism politic s-a produs luni Venezuela, dupa infrangerea suferita de presedintele Hugo Chavez, a carui reforma ce viza fondarea unui stat socialist a fost respinsa duminica, prin referendum, informeaza NewsIn.

Alegatorii au impus o prima infrangere electorala istorica sefului statului, care castigase toate scrutinele de la alegerea sa, in 1999, la conducerea acestei tari bogate in petrol.

Cunoscut pentru atacurile virulente vizand Statele Unite, acest fost ofiter pucist in varsta de 53 de ani, si-a recunoscut calm esecul, admitand "tendinta ireversibila" a scrutinului.

"Nu sunt trist", a asigurat Chavez, inainte de a felicita opozantii pe care cu putin timp inainte ii calificase drept "tradatori ai patriei", in slujba unui "imperiu american" pe care a amenintat ca il va priva de petrol.
Anuntul infrangerii lui Hugo Chavez a dus la scene de bucurie pe strazile din Caracas, unde simpatizantii opozitiei au lansat focuri de artificii.

Nou erou al opozitiei, fostul ministru al apararii Raul Baduel, fost camarad de arme al lui Chavez, a facut un apel catre Venezuela pentru a "construi o democratie veritabila".

Proiectul revizuirii constitutionale viza consolidarea puterilor lui Chavez, conferindu-i dreptul sa candideze la un numar nelimitat de mandate de presedinte si sa cenzureze presa in caz de criza. Aliat apropiat al Cubei si Iranului, regimul venezuelean viza, printre altele, sa inscrie in legea fundamentala crearea unei economii colective, interzicand privatizarile si suprimand autonomia Bancii Centrale.

Chavez a asigurat insa ca acest esec nu va duce la "modifiarea nici macar a unei virgule" in proiectul sau socialist. Din punctul sau de vedere, numarul celor care au sustinut reforma reprezinta "un pas important in directia revolutiei socialiste", pentru ca alegatorii sai s-au confruntat cu un "bombardament mediatic".

Actualul presedinte, afectat de limitarea numarului de mandate este obligat teoretic, sa isi paraseasca postul peste cinci ani, un afront pentru Chavez care in campanie a afirmat ca regimul sau va dura "pana in 2050".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.