Reprezentanti ai marilor puteri s-au reunit la Paris pentru a dezbate eventuala impunere de noi sanctiuni Iranului, acuzat ca sfideaza comunitatea internationala in chestiunea programului sau nuclear.

Responsabilul Uniunii Europene pe probleme diplomatice, Javier Solana, s-a declarat dezamagit de ultima runda de negocieri cu Teheranul.

Dupa 18 luni de discutii sterile, intalnirea de vineri de la Londra, dintre trimisul Uniunii Europene si cel al Iranului, fusese considerata ultima sansa de gasire a unui compromis.

De data aceasta, la Paris, reprezentantii Statelor Unite, Chinei, Frantei, Marii Britanii, Rusiei si Germaniei se reunesc pentru a dezbate ce strategie vor aborda in continuare.

Javier Solana a declarat ca se astepta la mai mult de la ultimele discutii cu Iranul, de aceea e aproape sigur ca la Paris va fi abordata chestiunea inaspririi sanctiunilor.

De partea cealalta, negociatorul iranian Said Jalili a fost mai optimist, spunand ca discutiile vor continua. El a afirmat insa ca mai multe tari au ajuns deja la concluzii fara sa mai astepte rezultatul acestui dialog.

Cele sase natiuni au decis in septembrie ca vor fi impuse noi sanctiuni, daca nu se fac progrese in negocieri pana in decembrie. Au fost adoptate deja doua rezolutii privind Iranul.

Exista insa dezacorduri intre cei sase in ceea ce priveste gradul de asprime al noilor sanctiuni.

Rusia si China, si, intr-o masura mai redusa, Germania, au puternice legaturi comerciale cu Iranul, si nu sunt atat de categorice precum Statele Unite, Marea Britanie si Franta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.