Premierul Yves Leterme a demisionat in urma incercarii esuate de a forma un guvern nou in Belgia.

Cronica Romana relateaza ca, Yves Leterme si-a jucat ultima carte ca formator al guvernului sambata, cand a adresat un ultimatum partidelor francofone, cu care era de 174 de zile in negocieri pentru formarea unei coalitii de centru-dreapta.

„Constat ca nu e posibil sa gasim niste acorduri clare asupra continutului reformelor intre toate partidele aflate la masa negocierilor. Consider ca nu este deloc serios sa continuam in absenta acestor acorduri clare”, a indicat Leterme, potrivit Gandul

Potrivit EVZ, Regele Albert al II-lea a anuntat, sambata, ca a acceptat retragerea lui Leterme, dar nu a precizat care vor fi urmatorii pasi pentru rezolvarea crizei. La 174 de zile de la alegeri, in ciuda numeroaselor runde de negocieri, Belgia nu are inca un guvern, iar insuccesul partidelor alimenteaza zvonurile privind o posibila scindare a statului federal.

Nici politicienii moderati, nici comentatorii din presa europeana nu stiu deocamdata care va fi urmatorul pas in eforturile de construire a guvernului. Singura solutie clara a venit de la extrema dreapta, partidul flamand Vlaams Belang, care a precizat ca acum „trebuie pregatita scindarea” tarii. Partidul separatist, care controleaza 17 dintre cele 150 de mandate ale Camerei Reprezentantilor, a fost tinut insa in afara discutiilor pentru o coalitie de guvernare.

Adevarul informeaza ca Albert al II-lea l-a primit sambata seara pe premierul in exercitiu, flamandul liberal Guy Verhofstadt.

Potrivit mai multor posturi de televiziune, lui Verhofstadt i s-a incredintat misiunea de "explorator" in vederea reluarii negocierilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.