Vladimir Voronin nu scapa nicio ocazie pentru a ataca Romania.Cel mai recent atac a avut loc vineri in cadrul unui interviu acordat in limba rusa.

Referindu-se la recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu privind o eventuala regasire a romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului in cadrul UE, Voronin a acuzat Romania ca, intrand in UE, nutreste visul reunificarii, informeaza Rompres. Dar acest lucru nu se va intampla, a sustinut Voronin, invocand "cei 650 de ani de statalitate moldoveneasca", una dintre ideile promovate obsesiv in ultima vreme de autoritatile comuniste de la Chisinau. "Daca ar fi sa iei in serios Bucurestiul, ar trebui revizuite tratatele dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, ceea ce ar insemna o revizuire a intregii Europe, ceea ce ar lovi ca un bumerang insasi Romania", a afirmat liderul de la Chisinau, potrivit Ziua

Pentru a gasi noi metoin rezolvarea problemelor cu Romania, seful statuli molodovean cauta aliati printre politicienii din UE. Potrivit Adevarul, unul dintre acestia este un oficial din Ministerul lituanian de Externe, Zygimatas Pavilionis, care a declarat, in cadrul Conferintei Internationale "Moldova in Europa. Europa in Moldova", ca Romania ar trebui sa se grabeasca sa incheie Tratatul de baza si Tratatul de frontiera cu R. Moldova.

"Le cer insistent politicienilor romani sa incheie cat mai repede Tratatul de baza si Tratatul de frontiera cu Moldova si sa cada de acord asupra unei foarte lungi liste de probleme de asistenta bilaterala", a declarat subsecretarul de stat in MAE lituanian, citat de NewsIn.

Ambasadorul Poloniei la Chisinau, Krzystof Suprowicz, nu a fost insa de acord cu trimiterea pe care diplomatul lituanian a facut-o la situatia tarilor lor de la inceputul anilor '90 si a spus ca nu se poate aplica si in cazul relatiilor dintre Republica Moldova si Romania. "Cu totii stim ca acest exemplu de cooperare intre Polonia si Lituania nu se va repeta in cazul Romaniei si Republicii Moldova, din pacate, pentru ca momentul s-a pierdut", a afirmat reprezentantul diplomatic al Varsoviei.

"Situatia dintre Polonia si Lituania nu se va repeta intre Moldova si Romania. Se pune insa intrebarea: oare este posibila imbunatatirea relatiilor intre aceste doua tari inaintea procesului de reintregire a Republicii Moldova? Ma refer si la o optica din partea Tiraspolului, cum sunt privite lucrurile si relatiile intre Chisinau si Bucuresti din partea Tiraspolului", l-a interpelat diplomatul polonez pe oficialul din MAE lituanian.

Si cum lista atacurilor nu se termina aici Gardianul ne relateaza ca liderul comunist Vladimir Voronin a declarat ca va contesta decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 2001 prin care Republica Moldova era obligata sa legalizeze Mitropolia Basarabiei (foto), parte a Bisericii Ortodoxe Romane, in cazul in care BOR nu revine asupra hotararii de a deschide trei eparhii pe teritoriul care include Moldova si Ucraina. „Nu dorim repetarea situatiei din Kosovo in Moldova. De aceea vom rasturna decizia Curtii de la Strasbourg, daca dezordinea in jurul Miropoliei Moldovei nu se opreste“ a declarat Voronin la postul de televiziune NIT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.