Membrii Fratiei Musulmane au revenit in forta pe strazile din Cairo. Acestia cerusera saptamana trecuta organizarea unei demonstratii de sprijin pentru abolirea tuturor restrictiilor care impiedica activitatile politice inaintea alegerilor prezidentiale de anul acesta. Numarul participantilor la demonstratie a fost de aproximativ 3000, cifra de altfel insignifianta, avand in vedere ca orasul Cairo are 17 milioane de locuitori, dar destul de importanta pentru a ingrijora autoritatile. Demonstratiile neautorizate sunt interzise in Egipt din 1981 cand a fost instituita legea martiala, o data cu asasinarea presedintelui Anwar el-Sadat.

Protestele de duminica trecuta, din piata Tahrir din centrul capitalei egiptene, au fost diferite fata de demonstratiile anterioare, deoarece s-au luat masuri de protectie speciale. Spre exemplu, ca masura de precautie, principala cladire administrativa din zona, cunoscuta sub numele de Mogama, a fost evacuata dovedind astfel faptul ca autoritatile sunt destul de ingrijorate fata de amploarea si gravitatea manifestatiilor anti-guvernamentale. Mai mult chiar, intre 45 si 60 de membri ai Fratiei Musulmane au fost arestati la manifestarea de saptamana trecuta. Ambele actiuni demonstreaza o schimbare de atitudine a autoritatilor egiptene care sunt decise sa impiedice posibilele acte de violenta.

Fratia Musulmana este o organizatie islamista fondata in 1928 care are ca scop reforma morala si sociala bazata pe Islam. Aceasta organizatie a fost de-a lungul timpului apropiata guvernului, dar si opozitiei. Unii considera aceasta organizatie ca fiind chiar "stat in stat" datorita largului sprijin de care se bucura in randul claselor defavorizate si datorita sistemului complex de organizatii caritabile pe care le sprijina pe langa moschei sau in cartierele sarace.

Chiar daca Fratia Musulmana a fost scoasa in afara legii, aceasta organizatie a ramas cea mai puternica forta de opozitie din Egipt, avand si multi simpatizanti chiar din randul parlamentarilor din legislativul de la Cairo. In randul Fratiei Musulmane, a celorlalte partide politice, dar si in randul societatii civile, exista temerea ca guvernul va impune conditii dure de participare la alegeri, favorizandu-l astfel pe actualul presedinte Hosni Mubarak, care va avea pentru prima data contracandidati la alegerile prezidentiale.

Anul 2005 este an electoral, iar membrii tuturor partidelor politice au devenit mai activi. Demonstratiile de duminica au fost precedate de demonstratii mai mici organizate de partidul el Ghad (Maine) si miscarea Kifaya (Ajunge!), care cereau presedintelui Mubarak sa nu mai candideze pentru un al cincilea mandat. In ziua de luni tensiunea a continuat in Egipt, centrul orasului Cairo si mai multe strazi adiacente fiind blocate preventiv de politie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.