In urma alegerilor legislative desfasurate dumica, rusii si-au ales Parlamentul. Co o rata de popularitate de peste 70%, Vladimir Putin s-a dovedit a fi cel mai apreciat lider al Rusiei.

Primele centre de votare s-au deschis in Extremul Orient rusesc, la ora 20.00 GMT, sambata seara, in timp ce in partea occidentala a Rusiei votul a inceput de la ora 5.00 GMT ieri dimineata, ne relateaza Roamania Libera.

Potrivit Cotidianul peste 100 de milioane de alegatori erau asteptati la cele 95.000 de sectii de votare din intreaga tara, iar 450.000 de politisti au asigurat paza si ordinea pe durata alegerilor.

Pentru a atrage cat mai multi oameni la vot autoritatiile locale si regionale s-au intrcut in concursuri si loterii. Conform cotidianului Romania Libera in Novorosiisk, a fost organizata o loterie avand ca premiu un automobil, cu sloganul "Transforma-ti votul intr-o masina". In regiunea siberiana Tiumen, alegatorilor li s-au propus un apartament, zece automobile si 15.000 de aparate electrocasnice. Tot in Siberia, in regiunea Omsk, in 1.500 de birouri electorale s-au vandut cu pret redus produse lactate, carnati, fructe si legume. Operatorii de telefonie mobila au transmis milioane de SMS-uri indemnandu-i pe alegatori sa voteze. "A fost o cerinta a Comisiei Electorale Centrale. Eu insami am vazut scrisoarea", a declarat pentru AFP purtatoarea de cuvant a celei de-a treia companii de telefonie mobila din Rusia, adaugand: "Daca imi permiteti, as prefera sa nu spun cine a platit si cat a costat operatiunea".

Nici urna mobila nu a fost data uitari, ea fiind plimbata prin toata Rusia, fapt ce a atras atentia observatorilor independenti care au monitorizat alegerile.EVZ ne informeaza ca in satul Andreievskoe, situat la nord de Moscova, trei generatii ale unei familii au votat impreuna in bucataria casei lor, relateaza AFP. „Aratati-mi unde e Vova, Vova”, reclama in gura mare bunicul Nikolai (81 de ani). Intimidata de prezenta ziaristilor, functionara a refuzat, insa fiica sa, Galina, ii arata plina de solicitudine unde sa voteze cu Putin. Aceeasi situatie si in satul Sokolniki, unde majoritatea localnicilor au putut vota la ei acasa, in halat si in papuci.

In urma eforturiolr depuse de autoritati de a atrage cat mai multi simpatizanti la vot multi rusi au fost neplacut impresionati de campania ostentativa a Rusiei Unite, insotita si de presiuni. La Moscova, sediul unui partid de opozitie fusese incercuit de politisti cu 24 de ore inaintea scrutinului, iar studentii si medicii declarau ca fusesera amenintati cu masuri disciplinare daca nu vor merge la vot. Securitatea alegerilor a fost asigurata de 450.000 de politisti si militari si supravegheata de ofiteri ai FSB, ne relateaza Jurnalul National.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.