Freedom House a alcatuit lista cu cele mai represive regimuri din lume. Paradoxal, statele incriminate in raport ocupa aproape un sfert din locurile Comisiei ONU pentru drepturile omului.

Cele mai represive regimuri din lume ocupa aproape un sfert din fotoliile Comisiei ONU pentru drepturile omului (CHR) si prezenta lor a subminat mandatul acestui organism. Aceasta este concluzia desprinsa din raportul "Cei mai rai dintre cei mai rai: Cele mai represive societati din lume", alcatuit de organizatia nonguvernamentala americana Freedom House. Raportul, dat publicitatii zilele trecute, noteaza ca 18 tari se afla pe lista celor mai represive regimuri si ca nu mai putin de sase dintre acestea ocupa fotolii in CHR. In opinia Freedom House, reprezentantii celor sase state - China, Cuba, Eritreea, Arabia Saudita, Sudan si Zimbabwe - au reusit, prin actiunile lor, sa influenteze in mod negativ hotaririle comisiei ONU.

"In loc sa serveasca drept forum international pentru identificarea abuzurilor impotriva drepturilor omului, comisia i-a protejat pe abuzatori", a declarat directorul executiv al organizatiei, Jennifer Windsor, citata de presa americana. Concluziile Freedom House, sustinute de altfel si de reprezentantii Human Rights Watch, au fost asumate chiar de secretarul general al organizatiei, Kofi Annan. In raportul privind reforma ONU, dat publicitatii pe 21 martie, Annan a recunoscut ca prezenta statelor amintite a dat o lovitura credibilitatii comisiei si a propus inlocuirea acesteia cu un "Consiliu al Drepturilor Omului", ai carui membri sa fie alesi "in concordanta cu cele mai inalte standarde".

Concluzii alarmante

Concluziile raportului fac parte din studiul "Libertatea in lume - 2005", care monitorizeaza drepturile politice si libertatile civile din 192 de tari si 14 teritorii. Evenimentele monitorizate in raport s-au derulat in perioada 1 decembrie 2003 - 30 noiembrie 2004. Alaturi de cele sase state mentionate, alte 12 se afla pe lista celor mai represive regimuri, asa cum a fost ea alcatuita de Freedom House - Belarus, Burma, Guineea Ecuatoriala, Haiti, Laos, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Siria, Turkmenistan, Uzbekistan si Vietnam. Pe aceeasi lista se mai gasesc insa si Cecenia, Tibet si Sahara de Vest, catalogate drept teritorii aflate sub jurisdictie rusa, chineza, respectiv marocana. Pe teritoriul acestor tari, controlul statului asupra individului este aproape total, iar organizatiile independente si opozitia politica sint interzise sau reprimate, atunci cind acestea se manifesta. In plus, teama de a gindi sau de a actiona independent este parte a vietii de zi cu zi.

2,8 miliarde de oameni liberi

Abuzurile asupra drepturilor omului, noteaza Freedom House in ultimul sau raport, sint cu atit mai alarmante cu cit vin in contrast cu expansiunea semnificativa a democratiei in ultimele trei decenii. Potrivit studiului, la inceputul anului 2005, 89 din cele 192 de tari monitorizate erau catalogate ca "libere". Alte 54 de tari erau inscrise in categoria "partial libere", restul fiind incluse in categoria celor "lipsite de libertate". Trasind o linie, raportul concluziona ca aproape 2,8 miliarde oameni, reprezentind 44% din populatia globului, traiesc in tari "libere", cu o democratie veritabila, care include competitia politica, statul de drept, libertatea de asociere, libertatea de exprimare, drepturile minoritatilor, precum si alte drepturi fundamentale ale omului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.