Cantitatea de gaze cu efect de sera emisa pe teritoriul Statelor Unite a scazut cu 1,5% in 2006, pentru prima data din 2001, a informat miercuri Departamentul american al energiei (DoE).

Anul trecut de pe teritoriul Statelor Unite au fost emise in atmosfera 7,076 miliarde de tone de gaz cu efect de sera, din care 83,8% reprezinta emisii de dioxid de carbon, 8,6% de metan si 5,4% de oxizi de azot, relateaza AFP. Este doar pentru a treia oara din 1990 cand volumul total de gaze emise se diminueaza de la un an la altul, precizeaza DoE. Scaderea cea mai importanta se observa la emisiile de CO2, degajate de activitatile industriale si consumul energetic, si care au scazut cu 1,8% in 2006, in conditiile in care ele crescusera in medie cu 1,2% intre 1990 si 2005.

CAUZE

Departamentul american apreciaza ca aproape o treime din aceasta scadere se datoreaza "unui recul al cererii de energie in ansamblul ei, precum si a diminuarii gradului de utilizare a carbonului in productia de electricitate", datorita utilizarii in mai mare masura a gazelor naturale. Cererea scazuta de energie este cauzata in principal de "conditiile meteo favorabile, cu zile mai putin calde decat in 2005, si preturi mai ridicate ale energiei". "Emisiile de gaz cu efect de sera s-au redus cu 1,5% fata de 2005, in conditiile in care economia noastra a inregistrat o crestere de 2,9%, ceea ce inseamna ca emisiile de gaz cu efect de sera pe unitate economica s-au diminuat de fapt cu 4,2%, fapt ce reprezinta cea mai puternica ameliorare anuala din 1985 incoace", subliniaza Casa Alba intr-un comunicat. "Acest lucru ne confera o buna pozitie in graficul pentru realizarea obiectivului nostru, stabilit in 2002, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 18% pana in 2012", mai precizeaza sursa citata. SUA nu au ratificat niciodata protocolul de la Kyoto, care fixeaza tarilor industrializate obiective clare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru a lupta impotriva incalzirii climatice, aminteste AFP.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.