Relatiile dintre Statele Unite si China au ajuns la un moment tensionat din cauza deciziei autoritatilor de la Beijing de a interzice accesul unor nave de razboi americane in Hong Kong.

China a revenit asupra deciziei dar numai dupa ce navele parasisera zona.

Presedintele Bush a spus ca incidentul este rezultatul unei neintelegeri dar acest lucru a fost contrazis de purtatorul de cuvant al ministerului chinez de externe, Liu Jianchao.

Oficialul chinez a spus ca in baza principiului suveranitatii, China a permis intrarea avioanelor si navelor americane in Hong Kong in functie de fiecare caz in parte.

El a insistat ca din motive umanitare China a permis in cele din urma intrarea navei americane in Hong Kong si ca decizia pe care a luat-o Washingtonul dupa primirea aprobarii este numai treaba Statelor Unite.

Purtatorul de cuvant al ministerului de externe de la Beijing a spus ca relatiile bilaterale sunt tensionate din cauza unor decizii ale americanilor in doua chestiuni care nu au legatura cu acest caz si le-a numit: Dalai Lama si Taiwan.

"Trebuie precizat ca din cauza unor decizii eronate ale Statelor Unite, relatiile au fost afectate. De exemplu, oficiali americani s-au intalnit cu Dalai Lama iar Congresul american l-a si medaliat. China a precizat ce pozitie are in aceasta chestiune. Pe de alta parte, China apreciaza faptul ca Statele Unite se opun unui referendum privind intrarea Taiwanului in ONU. Dar suntem ingrijorati ca Statele Unite vand aermament Taiwanului."

Guvernul Chinei vede in liderul spiritual al Tibetului Dalai Lama o amenintare la adresa stabilitatii, acuzandu-l ca incearca sa desparta Tibetul de China.

Taiwanul e considerat de China o provincie care ar trebui in cele din urma sa fie alipita tarii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.