Dupa mai bine de 60 de ani, mii de dosare naziste stocate intr-un imens depozit din Germania pot fi studiate de oricine doreste acest lucru.

Istoricii vor gasi, cu siguranta aici, nenumarate resurse pentru cercetarile lor iar supravietuitorii Holocaustului vor putea pune cap la cap elementele lipsa din durerosul lor trecut.

Documentele, considerate de specialisti "adevarate comori", ofera informatii pretioase despre modul de operare al nazistilor, de la munca fortata pana la ingrozitoarele experimente medicale. Conducerea depozitului intentioneaza ca in cursul anului viitor sa organizeze o conferinta de presa in care sa le prezinte specialistilor.

Pana in prezent, arhiva a fost exploatata doar de International Tracing Service (ITS), un serviciu al Comitetului International al Crucii Rosii, insarcinat cu gasirea persoanelor disparute sau, dupa caz, cu demonstrarea atrocitatilor suferite pentru ca victimele sa primeasca despagubiri.

Cererile de studiere a dosarelor erau analizate si verificate doar de cei 400 membri ai stafului arhivelor aflate in orasul german Bad Arolsen. De-a lungul timpului, putini au fost cei carora li s-a permis sa arunce o privire in documentele naziste, care numara nu mai putin de 50 de milioane de pagini.
Miercuri, Crucea Rosie si guvernul german au anuntat ca ultimele 11 tari care administreaza arhivele au ratificat un acord din 2006 care permite, pentru prima data, deschiderea arhivelor pentru publicul larg. "Suntem aici pentru oricine are nevoie sa afle ceva. Usile va sunt larg deschise", a precizat directorul ITS, Reto Meister. Decizia de deschidere a arhivelor a fost adoptata in mai 2006, dar au trecut 19 luni pana la completarea intregului proces de ratificare.

Supravietuitorii Holocaustului au facut presiuni constante, in ultimele decenii, nemultumiti de raspunsurile "prea expeditive" primite (cel mai adesea in scris) din partea Crucii Rosii, atunci cand solicitau informatii despre rudele lor. "Sunt foarte nerabdator", spune David Mermelstein, in varsta de 78 de ani, supravietuitor al Holocaustului si care acum locuieste la Miami, in Florida. El incearca de ani de zile sa dea de urma celor doi frati ai sai de care a fost despartit in timpul transferarii dintr-un lagar intr-altul. "Sper sa intru in posesia informatiilor de care am nevoie. Am tot asteptat atata amar de vreme iar acum timpul nu mai este de partea noastra", a precizat Mermelstein.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.