Dupa 11 septembrie 2001, au existat zeci de tentative teroriste pe teritoriul SUA, insa serviciile secrete americane au reusit sa le opreasca pe toate.

Expertii americani in probleme de securitate nationala admit faptul ca terorismul este un dusman omniprezent, care poate lovi teritoriul american oricand, oriunde si folosind aproape orice fel de mijloace. Cu toate ca au trecut mai mult de sase ani de la evenimentele de la 11 septembrie 2001, niciun alt atentat nu a reusit sa loveasca obiective militare sau civile de pe teritoriul Statelor Unite, in ciuda faptului ca au mai existat zeci de tentative de acest gen.

Chiar si cei mai acerbi critici ai presedintelui american recunosc faptul ca, cel putin in materie de securitate nationala, politicile acestuia au reusit sa securizeze spatiul american. Toate au venit insa cu un pret, mult contestatul Patriot Act fiind unul dintre cele mai controversate acte legislative din istoria democratiilor occidentale.

Dupa 11 septembrie 2001 teroristii au incercat de nenumarate ori sa loveasca Statele Unite la ele acasa, insa, contrar asteptarilor majoritatii, nu au reusit. America a ramas in siguranta in ciuda faptului ca teroristii au incercat in ultimii ani, in mod repetat, sa produca noi atentate. in mediul academic liberal exista o perspectiva des intalnita, si anume ca dupa 11 septembrie 2001 nu au mai existat tentative teroriste.

"Explicatia rezonabila este ca nu exista teroristi pe teritoriul american si ca putini au posibilitatea de a lovi din afara tarii", sustine John Muller, in "Mai exista un pericol terorist? Mitul dusmanului omniprezent", publicat in "Foreign Affaires", in octombrie 2006. si totusi, numarul impresionant de tentative ale teroristilor, stopate de autoritati, pare a nu-i da dreptate lui Muller.

Alerta de Craciun

Mai mult, un raport FBI recent arata ca Al-Qaeda intentioneaza sa organizeze atentate in magazine, cu ocazia sarbatorilor de iarna.

"Gruparea terorista intentioneaza sa afecteze economia americana, iar aceste atacuri sunt planificate de cel putin doi ani", se arata in raportul FBI citat zilele trecute de presa americana. Astfel de atentionari s-au auzit in mod constant pe culoarele de la Washington, in ultimii ani.

In 2003, un grup de peste 200 de oficiali guvernamentali si directori de companii specializati in securitate si terorism atentiona ca pana la sfarsitul anului 2004 ar putea avea loc un atac terorist mult mai devastator decat cel de la 11 septembrie 2001, care sa implice chiar si arme de distrugere in masa.

In mai 2004, procurorul general John Ashcroft atentiona ca Al-Qaeda va lovi in scurt timp teritoriul american. si totusi, motivul principal pentru care Statele Unite nu au mai suferit niciun atac terorist este faptul ca masurile de securitate luate de Administratia americana au functionat impecabil.

Noua arhitectura de securitate interna gandita de presedintele George W. Bush si de consilierii sai a reusit sa pastreze America in siguranta. "Motivul pentru care nu am mai suferit niciun atac este faptul ca autoritatile americane ii urmaresc si ii stopeaza pe indivizii sau grupurile teroriste care intentioneaza sa ucida americani", crede Edwin J. Feulner, presedintele fundatiei Heritage.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.