Numarul noilor imigranti s-a ridicat la 10,3 milioane, mai mult de jumatate din acestia aflandu-se fara statut legal, potrivit analizelor datelor de recensamant efectuate de catre Centrul pentru studii asupra imigratiei din Washington.

Unul din opt oameni care traiesc in SUA este imigrant, dintr-un total de 37,9 milioane de persoane - cel mai inalt nivel de dupa anii '20. Studiul a fost condus de Steven A. Camarota, director al centrului de cercetare, care recomanda reducerea imigratiei.

Camarota a fost un personaj activ in dezbaterea nationala privitoare la acest fenomen. Demografi independenti au pus in discutie unele concluzii ale studiului, dar nu si metodele utilizate pentru analizarea datelor de catre conducatorul centrului din Washington. O mare proportie din imigrantii sositi recent - si cei legali, si cei ilegali - o reprezinta muncitorii necalificati si circa o treime din acestia nu a absolvit studii liceale, avand o pregatire scolara inferioara in comparatie cu cea a americanilor nascuti in SUA.