Situatia in Liban devine tot mai tensionata si se afla in pragul exploziei dupa ce, de vineri, tara nu mai are efectiv un presedinte.
Dupa terminarea mandatului presedintelui Emile Lahoud, Parlamentul libanez nu a reusit sa aleaga un nou presedinte. in aceste conditii, au izbucnit violente in nordul tarii, intre militiile pro-guvernamentale si anti-siriene Brigazile din Tripoli si gruparea pro-siriana Miscarea de Unificare Islamica, soldate cu moartea a doua persoane si ranirea a alte sase. Violente interconfesionale au existat in Liban permanent, cel mai bun exemplu fiind razboiul civil care a insangerat tara intre 1975 si 1990. Asasinatele, tensiunile si demonstratiile masive au reinceput in 2004-2005, dupa asasinarea premierului Hariri si retragerea trupelor siriene care mentineau ordinea in aceasta tara divizata. Totodata, prezenta gruparii islamiste Hezbollah in Liban a determinat atacarea acestei tari de catre Israel, anul trecut. Armata a sosit acum in nordul tarii si a calmat aparent situatia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.