De dragul contractelor nucleare si aviatice, liderul francez o lasa mai moale cu drepturile omului
Beneficiile economice s-au dovedit inca o data mult mai puternice decat cele ideologice. in prima sa vizita oficiala in Republica Chineza, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a incheiat acorduri economice de mai multe zeci de miliarde de dolari cu Beijingul, preferand sa lase deoparte comentariile referitoare la situatia drepturilor omului in China. Desi inca il regreta pe Jacques Chirac, ce sprijinea aproape ostentativ China, Hu Jintao s-a oferit ca tara sa sa achizitioneze nu mai putin de 160 de aparate de zbor Airbus, pe care va da cel putin 10 miliarde de euro, potrivit Le Monde. Comanda pica tocmai bine, intr-un moment in care constructorul european nu si-a depasit toate problemele cauzate de intarzierile la livrari.

Poate mai important pentru Sarkozy decat contractul legat de Airbus este cel prin care Franta obtine dreptul de a construi doua reactoare nucleare in China. Liderul de la Elysee are ambitia ca tara sa sa devina primul furnizor de tehnologie nucleara al lumii. Sarkozy a denuntat, de cum a ajuns in China, „voracitatea energetica” chineza, insa a adaugat ca aceasta „extraordinara provocare poate sa ne dezbine, dar, la fel de bine, ne poate uni”. Este vorba, bineinteles, de redirectionarea consumului catre forme energetice mai putin poluante precum cea nucleara, pe care Franta, in calitate de lider in domeniu, este in masura sa o asigure.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.