Politia din Rusia a dispersat un miting al opozitiei operand arestari in randul opozitiei pentru a doua zi consecutiv.

Politia a retinut circa 150 de persoane la St. Petersburg, inclusiv pe liderul opozitiei, Boris Nemtov. Acesta din urma a fost eliberat ulterior.

Protestul a fost organizat de coalitia grupurilor anti-Kremlin unite sub umbrela 'Cealalta Rusie'.

Opozitia acuza guvernul ca ar incerca sa spulbere orice semn de opozitie inaintea alegerilor.

Sambata a fost arestat liderul formatiunii 'Cealalta Rusie', fostul campion de sah Garry Kasparov, in timpul unui protest organizat la Moscova.

Domnul Kasparov este incarcerat timp de cinci zile pentru participarea la un mars neautorizat.

Noi arestari

'Cealalta Rusie' este o coalitie de politicieni de toate culorile politice, inclusiv nationalisti si de stanga, care se opun Kremlinului.

La marsul de la Sankt Petersburg au luat parte mai multe sute de persoane - mult mai putine decat la demonstratia de la Moscova la care au participat 3.000 de oameni.

Activistii opozitiei, purtand flori albe, s-au intalnit aproape de sediul partidului liberal Yabloko si s-au indreptat spre locul unde urma sa se desfasoare mitingul neautorizat.

Domnul Nemtov, lider al unuia dintre partidele din opozitie - SPS - si candidat in alegerile prezidentiale programate pentru luna martie, s-a adresat multimii spunand: 'Ne-au interzis sa discutam despre Putin".

"Dar am venit aici astazi pentru a-l intreba pe domnul Putin si restul autoritatilor de ce este asa multa coruptie in tara?".

Se relateaza ca trupele speciale de politie au intervenit in momentul in care cativa protestatari au arborat pancarte ale Partidului National Bolsevic - un partid ilegal - si au mers apoi spre Palatul de Iarna, fosta resedinta a tarilor.

Corespondentii transmit ca circa 200 de persoane au fost arestate si urcate in dubele politiei.

Intre cei retinuti s-a numarat si Boris Nemtov. Ulterior insa el a fost eliberat din arestul politiei.

Se asteapta ca alegerile pentru Duma de Stat din 2 decembrie sa fie castigate de sustinatorii presedintelui Putin.

Proteste internationale

Statele Unite s-au declarat ingrijorate de relatarile ca autoritatile ruse ar fi folosit ceea ce Washingtonul numeste tactici agresive la adresa protestatarilor din randul opozitiei.

Departamentul de Stat s-a referit la arestarea liderilor opozitiei, precum Garry Kasparov.

Anterior, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, si-a exprimat ingrijorarea privind desfasurarea evenimentelor si a amintit Rusiei ca a semnat Conventia Europeana care garanteaza libertatea de organizare in grupuri.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.