Cinci barbati turci s-au prezentat ieri in fata instantei, sub acuzatia ca au omorat trei crestini, la inceputul acestui an, informeaza BBC News.

Cei trei crestini misionari, intre care si un pastor din Germania au fost injunghiati cu mai multe lovituri de cutit. Suspectii au varste cuprinse intre 19 si 20 de ani si au fost retinuti la locul crimei, a scris o publicatie protestanta din orasul Malatya, din Turcia.

Aceasta crima a grabit plecarea tuturor familiilor de protestanti din zona iar mai apoi, Germania a acuzat Turcia de „intoleranta inacceptabila” fata de non-musulmani.

Uciderea celor trei crestini in orasul Malatya a venit la cteva luni dupa ce, din aceleasi considerente fusese ucis un jurnalist american si mai devreme cu un an, fusese omorat un preot catolic, in nordul Turciei.
In toate aceste cazuri, criminalii au fost tineri nationalisti sau chiar adolescenti. Nationalistii turci ii vad pe misionarii crestini ca pe o amenintare, mai ales in locuri indepartate ca Malatya, a transmis un corespondent al BBC.

Cei cinci nationalisti turci care sunt acuzati pentru moartea celor trei crestini au argumentat gestul lor prin aceea ca misionarii ar fi fost vinovati pentru ca incercau sa submineze Islamul si sa divida Turcia.

Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat insa, in termeni foarte duri gestul nationalistilor.
Astfel, cei cinci acuzati risca sentinta inchisorii pe viata si trebuie, de asemenea sa faca fata si acuzatiilor ca sunt membrii unei organizatii teroriste.

BBC comenteaza de asemenea ca Turciei, care este un candidat la integrarea in UE, i s-a cerut sa protejeze drepturile omului si al minoritatilor etnice si religioase de pe teritoriul tarii sale, ca o preconditie a aderarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.