Premierul italian Romano Prodi a semnat ieri la Moscova un acord privind constructia gazoductului rusesc "South Stream", concurent al proiectului "Nabucco", sustinut de SUA si UE, ce ar tranzita Romania.
Deja-vu european: un premier de stanga, o conducta submarina a Gazpromului, interese regionale subminate. Nu este vorba de Germania si Gerhard Schroder, care in 2005 semna acordul privind construirea gazoductului North Stream pe sub Marea Baltica, pentru ca la cateva luni sa obtina un loc in board-ul director al Gazpromului. De data aceasta, este chiar Romano Prodi, fost presedinte al Comisiei Europene, actual premier al Italiei. Conducta se cheama "South Stream" si este raspunsul Gazprom la proiectul "Nabucco" sustinut de SUA si de Comisia Europeana ca ruta alternativa la reteaua ruseasca de distributie de gaze naturale. Cu o capacitate de 30 miliarde de metri cubi, "South Stream" va trece pe sub Marea Neagra si va uni Rusia de Bulgaria, de unde un tronson va merge spre Austria si Slovenia via Serbia, iar un altul catre sudul Italiei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.