Doua rapoarte separate trag semnale de alarma asupra situatiei din Afganistan.

Talibanii controleaza 54% din teritoriul Afganistanului si se apropie din ce in ce mai mult de capitala Kabul, avertizeaza un raport al institutului international de think-thank Senlis Council. Pe de alta parte, intr-un studiu amplu, Oxfam apreciaza ca situatia din aceasta tara se agraveaza din cauza insecuritatii si a coruptiei din cadrul administratiei centrale si locale.

Prezenta trupelor NATO in Afganistan si ajutoarele in valoare de miliarde de dolari nu i-au impiedicat pe talibani sa recucereasca teritoriile pierdute si, in acest ritm, exista un pericol real ca tara sa cada din nou in mainile lor, semnaleaza Senlis Council.

Alungati de la putere in 2001, insurgentii s-au reorganizat si, in prezent, detin controlul in numeroase zone rurale, dar si in regiuni din apropiere de Kabul, traversate de rute importante de transport. Institutul mai noteaza ca, lucru si mai ingrijorator, talibanii incep sa redobandeasca increderea afganilor, cunoscuti de altfel pentru usurinta cu care isi schimba optiunile politice.

Avertismentele Senlis Council sunt confirmate si de Natiunile Unite, care s-au plans recent ca ajutoarele internationale nu mai ajung in foarte multe teritorii aflate sub influenta talibanilor. "Acum se pune problema nu daca talibanii vor reveni la Kabul, ci cand", sustin analistii Senlis Council, adaugand ca acest lucru s-ar putea intampla chiar anul viitor, in cazul in care comunitatea internationala nu ia masuri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.