Liderul opozitiei ruse, fostul campion mondial la sah Garry Kasparov le cere opozantilor lui Vladimir Putin, sa distruga buletinele de vot la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 2 decembrie, pentru ca voturile lor sa nu fie redistribuite, informeaza NewsIn.

In timpul unei vizite la Paris, Kasparov a declarat ca "intregul proces electoral se afla sub controlul regimului lui Putin". Liderul opozitiei a explicat ca voturile pentru partidele mici, care nu reusesc sa treaca pragul electoral de 7%, necesar pentru a intra in camera inferioara a Parlamentului, Duma de Stat, vor fi redistribuite automat partidului dominant al lui Putin, daca buletinele nu vor fi deteriorate.

In acelasi timp, in cursul zilei de ieri, Putin a acuzat, cu o retorica ce a amintit de Razboiul Rece, ca guvernele straine ii sponsorizeaza pe opozantii sai, pentru a slabi Rusia.

Kasparov, care se afla la la Paris pentru a lansa versiunea in franceza a cartii sale "Cum viata imita sahul", a dat pe de alta parte asigurari, ca nu este ajutat de Occident.

"Le cerem guvernelor straine sa nu il mai sustina pe Putin. De fiecare data cand se intalnesc cu Putin si il trateaza ca pe un egal ii ofera munitie pentru propaganda impotriva noastra", a spus Kasparov.

Putin nu mai are dreptul sa candideze pentru al treilea mandat consecutiv la presedintie, la alegerile din martie 2008, dar conduce lista electorala a partidului sau Rusia Unita, la scrutinul legislativ din 2 decembrie, comenteaza NewsIn.

"Slabiciunea regimului lui Putin este slabiciunea oricarei dictaturi - se incheie pentru ca nu are nimic de oferit societatii ruse", considera Kasparov. "In pofida preturilor mari ale petrolului, regimul nu reuseste sa asigure conditii decente de trai pentru majoritatea populatiei", a subliniat fostul campion mondial la sah.
Pe de alta parte, potrivit ultimelor sondaje de opiniei, 63,8% din electorat sustine Rusia Unita, iar 7,7% Partidul Comunist, iar acestea sunt considerate singurele formatiuni care depasesc pragul electoral.

Miscarea lui Kasparov, Cealalta Rusie, se bucura de o sustinere publica prea slaba pentru a participa la alegeri, dar fostul campion va candida in numele partidului sau la alegerile prezidentiale din martie, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.