Plecarea conducerii de la Tiraspol ar rezolva conflictul transnistrean. Cel putin asa sustine presedintele Comitetului Ministerial al Consiliului Europei.

PreSedintele Comitetului Ministerial al Consiliului Europei, ministrul polonez de Externe Adam Daniel Rotfeld, a apreciat joi ca diferendul transnistrean ar putea fi solutionat daca actuala administratie de la Tiraspol ar fi inlaturata. "Populatia din regiunea Tiraspol este ostatica conducerii de la Tiraspol si de aceea trebuie sa facem tot posibilul pentru ca regimul de la Tiraspol sa plece de la putere cit mai curind", a declarat Rotfeld, citat de agentiile moldovene de presa. Propunerea Consiliului Europei vine pe fondul inrautatirii relatiilor dintre Tiraspol si Chisinau, tot mai accentuata in preajma alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

Oficialul european, care s-a intilnit timp de doua zile cu liderii de la Chisinau si Tiraspol, a recunoscut totodata necesitatea schimbarii formatului de negocieri asupra problemei transnistrene. Adam Daniel Rotfeld a precizat ca tratativele purtate in formula actuala - Moldova, Transnistria, Ucraina, Moscova, OSCE - nu si-au demonstrat eficienta in reglementarea "conflictului inghetat".

Discutiile privind diferendul transnistrean au fost abandonate de Chisinau, dupa criza creata de autoritatile de la Tiraspol prin inchiderea scolilor cu predare in limba romana. Oficialii moldoveni au refuzat de atunci sa revina la masa negocierilor si au cerut in repetate rinduri schimbarea formatului de negocieri prin includerea Statelor Unite, Uniunii Europene si Romaniei. Solicitarea a fost primita insa cu o vehementa dezaprobare de liderul transnistrean Igor Smirnov si cu diplomatie de reprezentantii OSCE, care au precizat ca accepta schimbarea formatului "atita vreme cit toate partile vor fi de acord".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.