Moartea lui Terri a redeschis discutiile aprinse pro si contra eutanasiei

Terri Schiavo nu s-a gandit niciodata ca va deveni un caz celebru in intreaga lume; era o femeie obisnuita, o fiinta discreta si timida, care isi iubea sotul si visa sa aiba copii, comenteaza agentiile de presa straine. Timp de doua saptamani, americanii au fost "bombardati" de imagini contradictorii cu tanara femeie bruneta care suradea si care a suferit un atac cardiac la varsta de 26 de ani.

De atunci si pana la 41 de ani s-a aflat intr-o stare vegetativa. Timida si blanda, copila complexata de ochelarii pe care trebuia sa ii poarte si care a devenit o tanara seducatoare a ramas foarte apropiata de parintii sai dupa casatoria cu Michael Schiavo, un tanar blond cu mustata, de aceeasi varsta cu ea. Nascuta in decembrie 1963, Terri (diminutivul de la Theresa Marie) adora animalele si si-ar fi dorit sa devina medic veterinar, daca ar fi avut note suficient de mari. Intr-o zi, Terri a facut respiratie gura la gura unui caine, pentru a-l salva. Cand a terminat liceul, Terri avea 90 de kilograme.

Insa, in lunile urmatoare a urmat un regim foarte drastic si a slabit 22 de kilograme. Sapte ani mai tarziu, in momentul accidentului vascular, Terri avea o greutate de mai putin de 50 de kilograme, iar justitia stabilea ca unele nereguli in alimentatie, poate o bulimie, i-ar fi putut provoca o grava carenta de potasiu, lucru aflat la originea dramei.

15 ani de boala

Terri a inceput studiile la Universitatea locala din Pennsylvania, unde l-a intalnit pe Michael. El a fost primul care a sarutat-o, i-a spus ca o iubeste. La a doua intalnire, Terri a fost sigura ca el ii va fi sot si cei doi s-au casatorit doi ani mai tarziu, la sfarsitul anului 1984. Tanarul cuplu a ramas foarte apropiat de Bob si Mary Schindler, parintii lui Terri, si chiar stateau la ei cand banii nu erau suficienti.

In 1986, Terri si Michael s-au mutat in Florida, unde se aflau sotii Schindler. Terri incepuse sa poarte lentile de contact, era blonda si se ingrijea cu minutiozitate. S-a angajat secretara, iar sotul sau lucra in special seara, fiind administrator de restaurant. In 1988, bunica lui Michael, grav bolnava, a fost spitalizata. Agonia sa a durat doua zile. "Daca mi s-ar intampla asa ceva vreodata, nu ma lasati, intrerupeti aparatele", a spus Terri dupa inmormantare, potrivit cumnatului sau, Scott Schiavo. Parintii lui Terri nu au crezut niciodata ca fiica lor ar fi spus acest lucru. O prietena si sotii Schindler au declarat ca armonia in cuplul Terri-Michael incepuse sa se destrame. Ei incercau totusi sa aiba copii si consultau medici, in acest scop.

O colega de birou a lui Terri isi aminteste ca a vazut-o plangand in timp ce vorbea la telefon, la 24 februarie 1990, pentru ca Michael tocmai ii reprosa ca platise prea mult la coafor. Cateva ore ma tarziu, in plina noapte, Michael a fost trezit de un zgomot puternic. El a gasit-o pe sotia sa prabusita la pamant. Terri nu si-a mai recapatat cunostinta niciodata. Timp de 15 ani, o luna si sase zile, ea a ramas "intr-o stare vegetativa persistenta", potrivit expertizelor medicale, validate de justitie.

Bush intristat de veste

La aflarea vestii mortii lui Terri, presedintele SUA, George W. Bush, a declarat joi seara ca "milioane de americani sunt intristati de moartea lui Terri Schiavo".

"Esenta civilizatiei este ca cel puternic are datoria sa-l apere pe cel slab. In cazurile in care exista serioase indoieli si intrebari, trebuie aparata viata", a spus Bush.

Liderul de la Casa Alba le-a transmis condoleante parintilor lui Terri Schiavo si i-a chemat pe "toti cei care o omagiaza pe Terri sa continue construirea unei culturi a vietii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.