Printul Albert de Monaco, in virsta de 47 de ani, a primit regenta principatului monegasc din partea Consiliului Coroanei, dupa ce a fost constatata incapacitatea tatalui sau, printul Rainier, de a mai conduce tara din cauza degradarii starii sale de sanatate, relateaza AFP. Aceasta decizie rara in istoria principatului intervine in conditiile in care printul Rainier al III-lea de Monaco, in virsta de 81 de ani, este spitalizat de mai bine de trei saptamini pentru o infectie bronho-pulmonara.

Pe 22 martie, o recidiva infectioasa a determinat internarea printului Rainier la Reanimare, unde se afla si in prezent. Medicii sint rezervati in privinta starii sale de sanatate. "Parametrii sint insa stabili. Printul rezista cu o vointa iesita din comun. O persoana mai fragila nu ar fi supravietuit pina acum", se arata in buletinul de sanatate emis miercuri. Tot in legatura cu boala printului Rainier, un comunicat al Palatului consemneaza ca "speranta unui final favorabil ramine extrem de slaba", dar precizeaza ca eforturile medicilor de la Terapie Intensiva continua sustinut.
Intr-un mesaj adresat compatriotilor sai, printul Albert a tinut ieri sa asigure ca isi va asuma "cu forta, convingere si pasiune totalitatea puterilor suverane" in numele tatalui sau.

Functiile regentului intra in vigoare imediat, potrivit legilor referitoare la familia suverana. Parlamentul si-a exprimat "intregul sprijin" pentru printul Albert in misiunea sa de a conduce statul. "Acest lucru atesta, in circumstante dureroase, buna functionare a mecanismelor institutionale ale tarii, gratie clarviziunii printului Rainier al III-lea, care a decis in 2002 sa doteze familia suverana cu un nou statut, privind in special cazul de incapacitate de a-si exercita atributiile", se arata intr-un comunicat al parlamentului monegasc.

Albert, printre cei mai rivniti burlaci din Europa

Noul suveran al Principatului Monaco poate fi caracterizat prin doua atribute principale: este sportiv si celibatar. Licentiat in drept comercial in Statele Unite si Franta, printul Albert a fost atras foarte devreme de tatal sau in afacerile principatului, acesta fiind preocupat sa-l inaspreasca pe fiul sau, considerat uneori drept "prea gentil". Constient ca "intr-o zi va trebui sa se arunce in groapa cu lei", printul Albert a fost reprezentantul tatalui sau in misiunile monegasce din strainatate.

"Responsabilitatile" lui sportive nu sint deloc de neglijat. Fiecare dintre predecesorii sai a avut un supranume: Albert I era "printul navigator", Louis al II-lea, "printul soldat", Rainier al III-lea, "printul constructor". Albert a continuat traditia devenind "printul sportiv", specializat in numeroase discipline: atletism, handbal, natatie, tenis, canotaj, squash, schi, scrima, judo (unde a obtinut centura neagra). Presedinte al federatiilor monegasce de natatie si atletism, al yacht-clubului din Monaco, al comitetului olimpic, el a devenit din 1988 si vicepresedinte al Comisiei de atletism al CIO.

Revistele si tabloidele se intrec sa acopere orice aspect al vietii printului Albert, de la postura de fotbalist pina la cea de colonel al carabinierilor, insa cele mai vinate subiecte sint presupusele aventuri galante cu femei frumoase. Potrivit propriilor declaratii, presa tabloida l-a "logodit pina acum de 23 de ori". El s-a vazut nevoit sa dezminta oficial informatiile "sigure" aparute in mass-media cu privire la casa-toria cu supermodelul Naomi Campbell sau cu Tasha de Vasconcellos Mota e Cunha. Dorinta printului Rainier de a-si vedea fiul insurat inainte de a muri nu s-a implinit inca. Printul Albert a marturisit ca, daca o va face, va alege dupa dorinta inimii si nu din ratiuni de stat. Incepind de ieri, acum mai mult decit oricind, printul Albert este unul dintre cei mai vinati burlaci ai lumii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.