Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite privind persoanele care sufera de SIDA la nivel mondial indica o scadere a numarului estimat de bolnavi fata de anii trecuti.

Raportul ONU arata ca in lume sunt aproximativ 33 de milioane de persoane care sufera de SIDA, un numar mai mic fata de cel estimat anul trecut, de 39 de milioane.

Care e explicatia acestei aparente scaderi?

Ultimul raport indica o scadere cu sase milioane a numarului de cazuri fata de anul trecut dar oficialii ONU au precizat ca nu este o scadere reala.

Ei au explicat ca estimarile lor au fost ajustate fiindca au primit anul acesta informatii mai cuprinzatoare privind situatia din unele tari.

Expertii sunt de parere si ca acum au o imagine mai clara a epidemiei la nivel global, de pilda sunt mai multe informatii privind cati ani traieste, in medie, o persoana bolnava de SIDA care nu primeste tratament.

Se estimeaza ca e vorba de pana in 11 ani.

Sunt si vesti bune

Numarul de infectii noi inregistrate la nivel mondial pare sa fi atins punctul culminant la sfarsitul anilor 90 si de atunci a scazut.

La fel si numarul celor care au murit de SIDA pare sa fie usor in scadere.

Dar progresele inregistrate in unele tari sunt aproape anulate de agravarea situatiei in altele.

Situatia in estul Europei

In Europa de est, de exemplu, numarul celor infectati cu virusul HIV a crescut cu 150% in ultimii sase ani, mai ales in Ucraina si in Rusia.

Potrivit raportului ONU, in Romania au fost inregistrate 108 noi cazuri de persoane diagnosticate cu virusul HIV in anul 2006.

In Republica Moldova, numarul cazurilor noi inregistrate in 2006 a fost de peste 620, majoritatea fiind infectii cauzate de contactul sexual neprotejat.

Concluzia raportului ONU este ca SIDA ramane un motiv serios de ingrijorare, mai ales ca aproape 7.000 de persoane sunt infectate cu virusul HIV in fiecare zi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.